Societat
Dos sacerdots preparen el fèretre del papa emèrit Benet XVI per traslladar-lo a la cripta vaticana
Foto: Dos sacerdots preparen el fèretre del papa emèrit Benet XVI per traslladar-lo a la cripta vaticana | Europa Press
Vaticà

Què passa si mor un papa de Roma? Aquest és el protocol que s'ha de seguir

Temps de lectura: 3 minuts
Dos sacerdots preparen el fèretre del papa emèrit Benet XVI per traslladar-lo a la cripta vaticana
Foto: Dos sacerdots preparen el fèretre del papa emèrit Benet XVI per traslladar-lo a la cripta vaticana | Europa Press

La Santa Seu té uns procediments molt estrictes per a quan es mor un papa en curs. Aquest és el protocol que s'ha de seguir al peu de la lletra quan el representant de Déu a la terra perd la vida. 

Situació actual: El papa Francesc serà operat aquest dimecres a l'hospital Gemelli de Roma per risc d'obstrucció intestinal.

  • Segons ha informat el Vaticà, l'operació per tractar una hèrnia incisional es farà a primera hora de la tarda i serà una laparotomia i cirurgia plàstica de la paret abdominal amb pròtesis sota anestèsia general.
  • "L'estada al centre sanitari durarà diversos dies per permetre tenir un curs postoperatori normal i una recuperació funcional completa", apunta el Vaticà en el comunicat en què ha notificat l'operació del pontífex.
  • El papa Francesc va ser operat en aquest mateix hospital ara fa dos anys, el 2021.

En detall: Tot i que no hi ha perill en l'operació del papa, moltes són les persones que s'han preguntat que passaria si un papa que exerceix el càrrec morís. El protocol que se segueix està calculat al mil·límetre i et sorprendrà. 

  • La mort del pontífex ha de ser registrada pel metge del Vaticà i comunicada immediatament al cardenal camarlenc, que serà la persona que s'encarregui d'administrar els béns i els ingressos de la Santa Seu mentre la plaça del papa estigui vacant. 
  • El camarlenc també ha de confirmar la mort del papa: amb un martell de plata ha de colpejar suaument el cap del papa fins a tres vegades. Si veu que no respon, el cardenal ha de confirmar la mort dient la següent frase en llatí: Vere papa mortuus est (Verdaderament el papa ha mort).
  • Un cop hagi confirmat la mort, el camarlenc ha de retirar l'anell de la mà del papa i destruir-lo amb el martell de plata. És en aquest moment, oficialment, el papat ha finalitzat. 

A continuació: El cardenal convoca una reunió al Vaticà on assisteixen ell mateix, tres cardenals més i un conclave que seran els encarregats d'escollir el nou cap de l'Església catòlica.

  • El cos del papa ha de reposar a la Capella Sixtina en un taüt de tres capes: de fusta de Xipre, de plom i de fusta de Noguera. 
  • A la plaça Sant Pere, s'instal·len dues banderes negres per anunciar al món la mort del papa i es fan sonar les campanes en senyal de dol. 

Per acabar: El conclave té un màxim de 20 dies després de la mort del papa per escollir un nou cap de l'església. 

  • Tots els cardenals menors de 80 anys han d'acudir fins al Vaticà per escollir el nou papa en votació. 
  • El nou papa ha de comptar amb dues terceres parts dels vots. Si s'escull un nom, es cremen les paperetes de votació i surt el famós fum blanc per la xemeneia de la capella. 
  • Si no s'arriba a escollir un nom, es cremen les paperetes igualment i el fum surt negre. Un senyal que representa que el procés d'elecció continua. 
Categoria: Societat
Etiqueta: Església