Món Global
El papa Francesc, des del Vaticà
Foto: El papa Francesc, des del Vaticà | EFE
Europa

El papa revela una missió del Vaticà per acabar amb la guerra a Ucraïna

Temps de lectura: 2 minuts
El papa Francesc, des del Vaticà
Foto: El papa Francesc, des del Vaticà | EFE

El Vaticà està implicat en una missió secreta per intentar posar fi a la guerra entre Rússia i Ucraïna. Ho ha explicat el mateix papa Francesc aquest dilluns 1 de maig.

Per què és important? Es tracta d'una revelació misteriosa que crida bastant l'atenció, per la vinculació que el màxim estament de l'Església pugui tenir amb el conflicte armat entre Vladímir Putin i Volodimir Zelenski, i pel secretisme amb què s'està portant.

Què en sabem? El papa Francesc ho ha revelat durant una visita a Hongria, on s'ha reunit amb el primer ministre del país, Viktor Orban, i l'antic ministre d'Assumptes Exteriors del Patriarcat de Moscou, l'Hilarion Alféiev, també representant de l'Església Ortodoxa Russa a la Unió Europea. 

Què ha dit? El pontífex n'ha parlat en una atenció al portal de notícies Vatican News, però no n'ha volgut donar gaires detalls. 

  • "Hi ha una missió en marxa en aquests moments, però no és pública, ara com ara. Veurem com... Quan es faci pública, en parlaré", ha manifestat primer. Després, ha afegit: "Pot vostè imaginar que, en aquesta reunió, no parlarem de la Caputxeta Vermella, no?".
  • "Estic disposat a fer tot el que calgui fer. Tothom està interessat en el camí cap a la pau. La pau s'aconsegueix obrint canals, no pot aconseguir-se amb un tancament. Convido tothom a obrir relacions, canals d'amistat".

Tanmateix: El papa Francesc ha reconegut que obrir aquestes vies de comunicació i aconseguir la fi de la guerra "no és fàcil".

A més: Ha insistit en la seva disposició a ajudar en la tornada a Ucraïna de nens traslladats per Rússia al seu territori: "És un problema d'humanitat abans que un problema de botí de guerra o d'una transferència de guerra. Els gestos humans ajuden, però els de crueltat no. Cal fer tot allò que humanament sigui possible".

Mentrestant: El president ucraïnès, Zelenski, ha mantingut una primera trucada amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, proper a Rússia. En aquest sentit, la Xina està guanyant punts per fer de mediador entre les dues parts i desencallar el conflicte.

D'on venim: Cal recordar que el Tribunal Penal Internacional (TPI) manté des del 17 de març una ordre de detenció contra el president rus Putin per presumptes crims de guerra en la deportació forçada de nens.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Religió