Societat
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press
Violència masclista

El Suprem redueix de 12 a 7 anys la pena de presó al violador de Manresa

Temps de lectura: 3 minuts
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press

El Tribunal Suprem ha reduït de 12 a 7 anys de presó la condemna a un home que el 2019 va violar una dona a Manresa. El tribunal aplica atenuants per embriaguesa i drogaddicció. La dona va ser violada per dos homes més, coneguts entre ells, la mateixa nit.

Per què és important? Els jutges apliquen la llei més favorable per al condemnat, que consideren que és la del "només sí és sí". La sentència emesa s'havia fet d'acord amb la llei anterior.

En detall: La pena que se li va imposar era de 12 anys, la mínima dins d'una forquilla de 12 a 15 anys de presó. Es va triar la mínima perquè hi havia un atenuant per embriaguesa i drogaddicció.

  • El tribunal diu ara, que la nova llei de garantia integral de llibertat sexual tipifica els mateixos fets amb una pena d'entre 7 i 15 anys de presó. A causa de l'atenuant, la pena ha de ser de la meitat inferior d'aquesta forquilla, és a dir, entre 7 i 12 anys de presó.

La valoració del "només sí és sí": El Suprem diu que la llei estableix que una agressió sexual no ha de dependre de la intimidació i la violència per a ser més durament penada, però alhora permet que la presència d'aquests factors es condemnin amb penes més baixes.

  • Davant aquest argument, diu el Tribunal, en una crítica al govern espanyol, que no correspon als jutges "introduir per la finestra el que el legislador ha acomiadat per la porta".

Què diu el Suprem? "Si legislativament es considera que l'agressió sexual no necessàriament serà més greu, mereixedora de més pena, per la sola circumstància que concorri violència o intimidació, i és possible, també quan això passi, imposar la pena mínima que el tipus penal estableix (set anys de presó), no pot passar que els òrgans jurisdiccionals, a partir d'un enteniment diferent, --legítim, però que no ens correspon realitzar a nosaltres--, introduïm per la finestra el que el legislador ha acomiadat per la porta", diu la sentència.

Què en sabem? La dona va conèixer a dos dels violadors aquella nit i la van convidar a anar a una festa a un pis. En aquesta hi havia més gent i allà van prendre alcohol, haixix i cocaïna.

  • La víctima, a causa de la ingesta d'alcohol i drogues, es trobava malament i l'ara condemnat la va dur a una habitació a descansar, on la va violar.
  • Al llarg de la nit, els altres dos condemnats per l'Audiència també van entrar al dormitori consecutivament i la van agredir sexualment.

La sentència: El Suprem afirma que la dona “ni va consentir els actes sexuals ni va poder evitar-los, tractant en els tres casos de treure's de sobre l'agressor respectiu amb els escassos mitjans i forces físiques de què disposava”.