Societat
Eutanàsia
Foto: Eutanàsia
Salut

L'eutanàsia a Catalunya: s'aplica a més de la meitat de persones que ho demanen

Temps de lectura: 3 minuts
Eutanàsia
Foto: Eutanàsia

Fins a un total de 175 persones van demanar que se'ls apliqués l'eutanàsia durant el 2022 a Catalunya i es va acabar aplicant a 91, el 52% de les peticions totals.

Per què és important? Salut ha facilitat dades sobre l'eutanàsia a Catalunya coincidint amb el segon aniversari de l'aplicació de la llei. 

Que diu la llei? La llei catalana sobre te com a objectiu reconèixer un nou dret, el dret a sol·licitar i rebre la prestació d'eutanàsia.

  • En la normativa, s’hi planteja la regulació efectiva del dret que correspon a aquelles persones que compleixen els requisits legalment establerts a sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir dignament, així com el procés que s’ha de dur a terme i les seves garanties.
  • De la mateixa manera, la Llei recull els drets i deures dels professionals sanitaris que participin en la prestació.

En xifres: 175 persones han demanat que se li apliqués l'eutanàsia el 2022 a Catalunya. 

  • Finalment, s'ha acabat aplicant a 91 persones.
  • Del total de persones que van demanar l'eutanàsia, 55 van morir abans de concloure el procediment, 12 sol·licituds es van informar desfavorablement, 3 es van ajornar, 1 es va revocar i 13 més continuaven els tràmits per verificar els requisits necessaris (en data 31 de desembre del 2022).
  • De mitjana, les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies.

En detall: Per regions sanitàries, gairebé 7 de cada 10 prestacions es van produir a Barcelona, concretament el 67% (61 eutanàsies). A Girona es van fer 15; a Tarragona, 5, a la Catalunya Central i a Lleida es van aplicar 4 eutanàsies, i a l’Ebre i a l’Alt Pirineu i l’Aran, una.

  • El 59% dels 175 sol·licitants de l’eutanàsia eren homes.
  • Les persones que van demanar-ho patien majoritàriament patologies neurològiques (un 36%) o oncològiques (34,85%). A més distàncies hi ha les persones amb un context de multimorbiditat i fragilitat avançada, i les malalties respiratòries.
  • La majoria de les persones que van rebre l’eutanàsia patien malalties d’anys d’evolució que afectaven en major o menor grau la seva autonomia funcional i els ocasionaven una alta dependència, que feia necessària l’assistència d’altres persones per a la higiene, l’alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària.

Què diuen? El Departament de Salut i la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (l’òrgan independent que garanteix la correcta aplicació de la llei) consideren que la llei s’està executant de manera satisfactòria i dona resposta a una necessitat social llargament demandada.

  • El nombre de professionals sanitaris que s’han acollit a l’objecció de consciència i s’han inscrit al registre corresponent no ha dificultat la prestació de l’eutanàsia.