Societat
Detall de les finestres de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu
Foto: Detall de les finestres de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu | Principal
Agressió sexual

Denunciat per agressió sexual un professor del Pare Manyanet de Sant Andreu

Temps de lectura: 3 minuts
Detall de les finestres de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu
Foto: Detall de les finestres de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu | Principal

Un professor de l'escola religiosa Pare Manyanet de Sant Andreu de Barcelona ha estat denunciat per un presumpte abús sexual a una menor. El professor va demanar la baixa voluntària al centre poc després dels fets, que van tenir lloc l'octubre de 2022.

Per què és important? Aquest nou cas afecta una escola esquitxada també per un cas provat de pedofília i per la mort de la Kira, l'adolescent de 15 anys que es va suïcidar el 2021, fet que va aixecar una forta polèmica i que va derivar en el sobreseïment del cas per part del jutge, que va exculpar el centre.

Què en sabem? El centre ha reconegut en una resposta al diari Crónica Global que un dels seus docents ha estat denunciat per presumpte abús sexual. El delicte s'hauria comès en "l'àmbit familiar i fora de l'horari lectiu", subratllen els portaveus del col·legi. 

  • Expliquen que quan els responsables del centre van conèixer el cas van activar "els protocols del Departament d'Educació" i que va denunciar "els fets a la fiscalia" i va informar totes les famílies que havien tingut el denunciat com a professor.

Què diuen? La plataforma Trencats, que agrupa un grup de mares i pares del Pare Manyanet, explica que el denunciat, de 27 anys, també és exalumne. 

  • En un inici, faltava a classe argumentant que es trobava malament. Després, l'escola va informar les famílies que el professor s'agafava una baixa voluntària en un comunicat on s'informava de jubilacions i altres notícies internes del centre.

Visió global: Existeix una investigació judicial contra el director del Pare Manyanet per no denunciar un presumpte segon cas de pedofília, després del primer ja provat en el que un cura acumulava material pedòfil a un ordinador.

  • Aquest segon cura, asseguren els pares de la Kira, s'apropava a les menors i els entregava una foto d'ell de jove amb el seu telèfon apuntat, entre altres actituds, de les que també va ser víctima la Kira.
  • En el seu moment, el director del col·legi no ho va denunciar perquè ho considerava "un obsequi que el religiós repartia a alguns alumnes de forma arbitrària i a altres no".
  • El Síndic de Greuges va denunciar la reacció del centre i es va mostrar "altament preocupat" perquè el centre volgués "tractar l'assumpte de manera interna".
  • "Els drets dels menors han de ser al centre d'atenció per sobre de qualsevol institució que els atengui, del prestigi o del centre de qualsevol altra qüestió".