Societat
Imagtge d'arxiu Trastorn de la Conducta Alimentària
Foto: Imagtge d'arxiu Trastorn de la Conducta Alimentària | Unsplash
Salut Mental

Sense recursos pels TCA: "Necessitem ajuda urgent, no ens donen hora fins d'aquí a mig any"

Temps de lectura: 2 minuts
Imagtge d'arxiu Trastorn de la Conducta Alimentària
Foto: Imagtge d'arxiu Trastorn de la Conducta Alimentària | Unsplash

Els casos de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) han augmentat un 60% a Catalunya des de la pandèmia i afecten un 10% de les dones d'entre 12 i 25 anys, segons dades de l'Associació contra la Bulímia i l'Anorèxia. Tot i això, els recursos per atendre a les persones que els pateixen, no arriben.

Així ho ha denunciat la periodista Mònica Hernández a Rac1 arran de la seva pròpia experiència com a mare d'una adolescent amb un TCA. "Necessita ajuda urgent, no ens donen hora fins d'aquí al novembre", ha explicat.

Per què és important? El govern de la Generalitat va aprovar al març un pla de xoc per millorar l'atenció als TCA. Tot i això, mentre no s'implementa, la realitat és que rebre o no tractament depèn de si la vida de qui pateix la malaltia corre perill, ja que la sanitat pública està saturada.

  • En el cas d'Hernández, la seva filla no està rebent el tractament que necessita, i ha hagut de recórrer a la sanitat privada per poder rebre atenció psicològica. Al CSMIJ, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, no li donen hora per començar a atendre-la fins al novembre.

La denúncia: La periodista va recórrer primer a la pediatra, qui va començar un seguiment setmanal amb analítiques per poder controlar la salut de la jove. En veure alteracions a les analítiques la va derivar a un CSMIJ amb caràcter preferent.

  • En aquest centre la data de visita que li van donar va ser el 31 d'octubre.
  • Hernández va decidir activar la via privada, per aconseguir que la seva filla rebés algun tipus d'atenció. Així la va dur a un centre especialitzat de la seva ciutat.
  • El centre va tancar pocs mesos després perquè no rebia les subvencions que necessitava de la Generalitat.
  • Explica que rebre tractament a la sanitat privada pot arribar a costar 1.500 euros mensuals.

Amb tot, la jove només està rebent teràpia psicològica privada, però no el tractament que necessita per curar la seva malaltia.

  • La periodista va reclamar la seva situació a la conselleria, i aquesta la va derivar, de nou, al CSMIJ. Torna a ser a la casella d'inici.

Què esperar? La Generalitat ha d'aplicar el pla de xoc de millora de l'abordatge dels TCA, en teoria entre 2023 i 2024. Compta amb un pressupost de 8,4 milions d'euros per contractar més personal, per obrir més places hospitalàries especialitzades i en centres de dia.

Escolta l'entrevista: A continuació pots escoltar la denúncia de Mònica Hernández a l'emisora Rac1.

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut mental Salut