Societat
Una família amb dos infants
Foto: Una família amb dos infants | Àlex Losada / Ajuntament de Barcelona
Drets

Ja es poden demanar els permisos de conciliació familiar: com funciona?

Temps de lectura: 2 minuts
Una família amb dos infants
Foto: Una família amb dos infants | Àlex Losada / Ajuntament de Barcelona

El govern espanyol va aprovar aquesta setmana tres nous permisos que estaven previstos a la Llei de famílies, que va decaure a causa de l'avançament electoral. Les noves llicències ja s'han publicat al BOE i, per tant, es poden començar a sol·licitar a partir d'aquest divendres.

Per què és important? Dimarts passat, el Consell de Ministres va aprovar un Reial Decret en què va introduir aquests nous permisos que busquen contribuir a la conciliació per part de les famílies de la seva vida laboral i familiar.

Les noves llicències:

  • L'executiu ha aprovat un nou permís paternal per a la cura de fills. Tindrà una durada no superior a vuit setmanes, continues o discontinues, serà intransferible i es podrà gaudir de manera flexible.
  • Un permís de 5 dies retribuïts a l'any per  accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització. Se'n poden beneficiar els treballadors que convisquin amb les persones que requereixen les cures i també les parelles de fet en l'àmbit del permís.
  • El tercer permís correspon a 4 dies per causes de força major per motius familiars urgents i imprevistos, en cas de malaltia o accident que faci indispensable la presència immediata. 
    • En el cas del permís per mort del cònjuge, de dos dies, es tenen en compte les parelles de fet.

A més: El govern espanyol també ha ampliat el dret a l'adaptació de la jornada de les persones amb dependents a càrrec si s'acredita que s'ha de tenir cura de fills majors de 12 anys, el cònjuge o la parella de fet, familiars, així com d'altres persones dependents.

Com funciona? Els permisos es poden demanar per tres vies:

  • A través del web de la Seguretat Social amb el certificat digital o usuari i contrasenya Cl@ve
  • Per correu, descarregant i omplint el formulari de sol·licitud i remetre'l a la Direcció Provincial de l'INSS o de l'ISM.
  • Anant presencialment a un Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social.
Categoria: Societat