Societat
Una dona enmig d'una protesta contra els crims masclistes a Pontevedra, Galícia
Foto: Una dona enmig d'una protesta contra els crims masclistes a Pontevedra, Galícia | Europa Press
Violència masclista

Un crim masclista cada tres dies: l'inici de l'estiu a Espanya

Actualitzat: Dilluns, 10 de juliol de 2023. 11:48
Temps de lectura: 3 minuts
Una dona enmig d'una protesta contra els crims masclistes a Pontevedra, Galícia
Foto: Una dona enmig d'una protesta contra els crims masclistes a Pontevedra, Galícia | Europa Press

S'han produït un total de set crims masclistes les gairebé tres primeres setmanes d'estiu a Espanya. De fet, el Ministeri d'Igualtat alerta que, en períodes de vacances, el risc de patir una agressió masclista augmenta perquè víctima i agressor conviuen més hores, i anima les dones que es trobin en aquest tipus de situacions a denunciar.

Per què és important? Tots aquests feminicidis es donen amb l'extrema dreta de Vox fent campanya per les eleccions del 23 de juliol negant la xacra de la violència masclista i els assassinats comesos per homes contra les seves parelles o exparelles.

Visió global: Han tingut lloc a les localitats d'Antella (València), Logronyo (La Rioja), Móstoles i Alcalà d'Henares (Madrid), Pamplona (Navarra), Salou (Tarragona) i L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Tots els presumptes assassins han estat detinguts.

El més nou: L'últim crim masclista ha estat al municipi valencià d'Antella, on un home de 53 anys ha matat la seva parella, de 38, aquest diumenge 9 de juliol.

  • Els fets s'han produït al domicili on vivien tots dos. Després de consumar l'assassinat, l'individu s'ha suïcidat. Ambdós tenien un fill en comú, de 12 anys, que va veure la mort de la mare en mans del pare i va demanar ajuda. Estaven en procés de separació, segons fonts policials.

A més: Entre els dies 1 i 9 de juliol, s'han produït quatre feminicidis més, a banda del d'Antella.

  • La policia va detenir dissabte 8 de juliol un home després de confessar que havia assassinat la seva dona a Logronyo; també ha intentat matar els seus tres fills.
  • A Alcalà d'Henares el passat dia 3, un altre assassí, en aquest cas de 25 anys, va confessar a la policia que havia ofegat una dona a casa d'aquesta; ella tenia 53 anys i mantenien relacions esporàdiques.
  • Prèviament, el diumenge dia 2, els Mossos d'Esquadra van detenir un turista de 30 anys a Salou per assassinar la seva parella en un hotel del municipi tarragoní.
  • El dia 1, un altre home de 51 anys va matar la seva parella sentimental de 47 anys a Pamplona; va passar al bar que ambdós regentaven, i també va entregar-se a la policia. Tenien un fill i tres filles.

D'altra banda: La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat fa dies la motivació masclista d'altres dos assassinats durant la primera setmana de l'estiu.

  • Concretament, el d'una dona per la seva parella a Móstoles el passat 28 de juny, i el d'una altra víctima, empentada dalt a baix, a L'Hospitalet de Llobregat el dia 22.

D'on venim? L'últim cop que s'han concentrat tants feminicidis en tan pocs dies va ser el passat desembre, tractant-se del pitjor mes de l'any 2022 quant a la violència masclista.

Per acabar: Són 27 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles aquest 2023, amb un total de 1.211 des que va començar el recompte ara fa 20 anys, el 2003.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.