Societat
El José Manuel, la María i la seva filla Kira
Foto: El José Manuel, la María i la seva filla Kira | Cedida
Suïcidi

Els pares de la Kira demanen a Educació un canvi en els protocols contra el bullying

Temps de lectura: 4 minuts
El José Manuel, la María i la seva filla Kira
Foto: El José Manuel, la María i la seva filla Kira | Cedida

Els pares de la Kira López, la nena de 15 anys que es va suïcidar el 2021, han demanat aquest dimecres a la consellera d'Educació, Anna Simó, que activi un nou protocol contra el bullying on desaparegui el requisit de reiteració perquè es pugui considerar que un cas d'assetjament existeix. 

  • La família es va reunir amb Simó, també en nom de la plataforma Trencats, i on van traslladar el seu malestar amb l'arxivament del cas judicial per la mort de la filla i on demanen que la Generalitat reconegui públicament que la Kira va patir assetjament en el moment en què es va suïcidar.

Context: El jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, primer, i l'Audiència de Barcelona, van arxivar el cas l'octubre passat i el passat febrer en no acreditar-se que l'adolescent va ser induïda al suïcidi. Les dues sentències també diuen que en el moment de suïcidar-se no patia assetjament.

Què en sabem? En la reunió amb la consellera Simó, el José Manuel i la María José han denunciat que "normalitzar els protocols el requisit de reiteració en el temps, és normalitzar el maltractament als centres educatius". 

  • La família ha demanat a Simó que els protocols catalans siguin "els primers que no vulneren els drets dels menors, no permetin la violència reiterada i garanteixin la protecció de les víctimes".

Què diuen? "L'assetjament té conseqüències terribles en els menors i hauria de ser tractat com un delicte contra la salut pública, mai com un referent d'activació de protocols en les escoles".

  • Els protocols "tampoc han de servir per justificar la inacció del centre pel fet que els episodis de violència no es considerin reiterats i prolongats en el temps".
  • Les escoles han d'estar obligades a "actuar i derivar el protocol quan es posa en coneixement una situació de violència, ja sigui per part de la víctima, tercers o el mateix professor". Aquest registre, diuen, ha de ser compartit amb la família i administracions.
  • "Que una escola activi protocols davant de qualsevol violència ha de ser sinònim d'escola segura i no d'escola conflictiva", ha detallat el pare de la Kira.
  • En aquesta línia, la família proposa a Simó un sistema perquè es premii les escoles que activen els protocols independentment dels resultats i sancions pels centres que no ho facin.

A més: Els pares asseguren que l'actuació de la inspecció educativa no es pot limitar a escoltar la versió de l'escola, que no pot ser jutge i part en el procés d'inspecció.

  • Actualment, les peticions de les famílies es vehiculen a través del síndic de greuges, que va actuar en el cas de la Kira. 

El cas de la Kira

Els pares han demanat a la consellera que els informi sobre les indagacions de la Inspecció Educativa en l'escola Pare Manyanet per saber si els responsables van aplicar el protocol contra assetjament infantil.

Què diuen? En un comunicat i en declaracions a Principal, la família assegura que: 

  • "No haver fet aquesta declaració pública ha permès a l'escola continuar perjudicant la memòria de la nostra filla Kira i difamar-nos". 
  • És responsabilitat del Departament d’Educació valorar i confirmar si l’escola va actuar correctament i d'acord amb els protocols davant de situacions de violència com les que va patir la Kira a P5, 6è de primària i 1r ESO.
  • "És inacceptable aquest silenci. La falta de reconeixement facilita que l'escola segueixi posant en dubte que la nostra filla va ser víctima de bullying", detalla la María José a Principal.

Què diu l'escola? Un portaveu de l'escola Pare Manyanet recorda que la justícia ja s'ha pronunciat al respecte i assegura que la Kira no va patir assetjament. 

  • "Entenem perfectament el dolor de la família de la Kira, però això que viu l'escola és una campanya de difamació".

En detall: En la interlocutòria que arxivava el cas el passat febrer, l'Audiència de Barcelona sí posava l'accent en què existeix un "marge de millora" per part del Pare Manyanet en casos d'assetjament escolar entre els seus alumnes. 

  • "Requereix una intervenció preventiva més decidida, com es desprèn de l'informe del síndic de greuges. 

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Assetjament