Societat
El José Manuel, la Kira i la Maria José
Foto: El José Manuel, la Kira i la Maria José | Cedida
Assetjament escolar

L'SOS de la Kira en un treball de classe abans de suïcidar-se: "Soc com un paper arrugat"

Temps de lectura: 5 minuts
El José Manuel, la Kira i la Maria José
Foto: El José Manuel, la Kira i la Maria José | Cedida

Sis mesos abans de suïcidar-se, la Kira López va deixar el seu testimoni en un vídeo on denunciava que havia estat víctima de bullying durant els últims 8 anys. La nena, estudiant de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu, es va llevar la vida el 19 de maig de 2021.

Què en sabem? En un treball de Batxillerat Dual Americà que cursava, titulat Com un paper arrugat, la Kira desgrana amb gran maduresa els episodis de patiments intermitent causats per les agressions físiques, verbals i befes que assegura que li feien els seus companys d'aula. 

  • En un perfecte anglès, que dominava des de ben petita gràcies a les seves converses amb la mare filòloga, la Kira desgrana i relata el turment psicològic generat pel bullying i com aquest va anar condicionant i modelant la seva personalitat. 
  • L'adolescent explica que se sentia com un "paper arrugat", que segueix arrugat encara que intentis allisar-lo. És una expressió que algú li havia ensenyat per il·lustrar els sentiments d'una persona víctima d'assetjament. Així es va sentir durant 9 anys.

Què diu? "Quan tenia 5 anys em van començar a acorralar i donar palmades al cap per diversió. Es reien de mi i m'insultaven. Dia rere dia. Algú de vosaltres pensarà que no és tan greu, que era cosa de nens. He escoltat aquesta excusa moltes vegades, suposo que mai us ha passat"

  • "Vaig ser l'escollida. No perquè fos tímida o no tingués amics. Simplement, era la innocent que mai delataria ningú al professor o que mai faria mal a una mosca".
  • "Un dia t'adones que has perdut el somriure i que és difícil confiar inclús en els que mai t'han fallat. Penses que no vals res i aquell dia el món s'ensorra. No tornes a ser la mateixa i ets com un paper arrugat".
  • "Veia els meus pares plorar i això t'afecta més. Parlen amb la professora i ella diu que el problema és que tu no ho vas explicar abans.
  • "Mai podré eliminar les arrugues del meu paper arrugat. Estic segura que si no m'hagués passat res d'això., no seria tan tímida i tindria més autoestima i no tindria pànic a fer nous amics. Potser tampoc seria tan empàtica o em rebel·laria contra les injustícies. Mai ho sabré, però sigui per bé, o per mal, aquesta soc jo ara".

Context: Segons la veritat judicial, no es pot acreditar que el suïcidi estigués vinculat amb l'assetjament, ja que el que es jutjava era si va haver-hi una inducció al suïcidi i, això, és "molt difícil de provar", explica a Principal la María José.

  • De fet, la sentència de l'Audiència de Barcelona del passat febrer afirma que no s'ha pogut acreditar l'existència d'un bullying delictiu, és a dir, violència física al Pare Manyanet. 

Tot i això, la família manté que la menor va ser víctima de bullying. Des d'aleshores, la família manté una lluita per aconseguir una llei contra l'assetjament i un nou protocol a les escoles.

Què diuen els pares? En una conversa amb aquest diari, la mare i el pare, expliquen que han fet públic el treball de la seva filla per despertar consciències entre els polítics i mostrar el patiment de la Kira. En el cas penal que es va jutjar a l'Audiència de Barcelona, van presentar el vídeo com a prova. Malgrat això, lamenten, el Pare Manyanet segueix negant l'assetjament.

  • "Volem mostrar com una menor que creu que ha superat el bullying pot tornar a patir-lo". 
  • "L'únic que ens queda és defensar l'honor de la nostra filla, donar visibilitat al seu patiment. Que no la tractin com una mentidera"
  • "S'ha d'escoltar a la víctima. En aquest vídeo es visibilitza la seva fragilitat i es presenta com una supervivent".
  • "La professora que li va corregir el treball, li va preguntar com es trobava. Em va dir: 'Mama, és la primera vegada que m'ho pregunten'", recorda la mare.

Per últim: En el seu treball, la Kira acaba amb un missatge combatiu contra l'assetjament i contra el silenci a les escoles davant de casos d'assetjament. 

  • "És responsabilitat de tothom denunciar qualsevol conducta a qualsevol edat que pugui fer mal a una persona. No permetis que cap menor acabi com un paper arrugat. No miris cap a un altre costat i actua!