Societat
Operació 'Paketokas'
Foto: Operació 'Paketokas' | EFE / Guàrdia Civil
Estafa

Més de 100 detinguts per estafar un milió d'euros mitjançant SMS fraudulents

Temps de lectura: 2 minuts
Operació 'Paketokas'
Foto: Operació 'Paketokas' | EFE / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut a Madrid i Barcelona 101 persones per estafar 1.100.000 euros mitjançant l'enviament massiu d'SMS fraudulents.

Per què és important? La Guàrdia Civil ha explicat que 64 de les detencions s'han fet a Barcelona i les altres a Madrid. De moment, hi ha unes 350 víctimes identificades i s'han recuperat gairebé 400.000 euros robats.

Com funciona? Els detinguts enganyaven les víctimes fent-se passar per entitats bancàries a través d'SMS falsos. En aquests missatges se'ls deia que hi havia un problema en el seu compte bancari i els demanaven entrar en un enllaç.

  • D'aquesta manera, els estafadors aconseguien accedir a les dades bancàries i, posteriorment, podien retirar importants quantitats de diners dels seus comptes.

En profunditat: Les principals tècniques delictives que els estafadors feien servir són les següents:

  • Smishing. Les víctimes reben un SMS, suposadament del banc, on se'ls avisa d'una incidència. Els perjudicats, amb un enllaç, són redirigits a una pàgina que no és l'oficial i comparteixen les seves dades, amb què posteriorment els estafadors accedeixen als comptes.
  • Vishing. Aquesta tècnica consisteix a trucar al perjudicat, fent-se passar per un treballador del banc informant d'una incidència al seu compte bancari. Se'ls avisa que rebran un SMS amb un codi per solucionar la incidència, però aquest el fan servir per autoritzar operacions.
  • Spoofing. Els estafadors guanyen la confiança realitzant la trucada des d'un número emmascarat que es presenta al receptor com el de l'entitat bancària.

En detall: La Guàrdia Civil ha anomenat aquesta operació com a 'Paketokas' i han explicat que la van posar en marxa a principis d'any, només a Cantàbria han rebut més de 1.000 denúncies.

  • Aquesta macrooperació s'ha desenvolupat durant tot l'any i també s'ha estès a altres països com Bèlgica, Estonia, França, Itàlia, Lituania i Malta, on els detinguts tenien comptes bancaris amb els diners obtinguts il·lícitament.