Societat
ElXokas en un dels seus directes
Foto: ElXokas en un dels seus directes | ElXokas
VIolència Masclista

La misogínia i homofòbia d'ElXokas contra Irene Montero: "Seguici de desequilibrades mentals"

Temps de lectura: 3 minuts
ElXokas en un dels seus directes
Foto: ElXokas en un dels seus directes | ElXokas

El famós streamer gallec ElXokas ha tornat a deixar veure la seva misogínia amb comentaris masclistes i homòfobs contra Irene Montero, el feminisme i el col·lectiu lGBTIQ+.

Per què és important? Les investigacions ja alerten del perill que suposen les xarxes socials a l'hora d'estendre i normalitzar el masclisme. A més, la polarització entre els joves és cada vegada més extrema: ells més masclistes i elles, més feministes.

  • ElXokas és un exemple d'aquesta realitat, un streamer amb milions de seguidors que obertament fa comentaris misògins.

Què en sabem? En un discurs en què pretenia rebatre, precisament, les crítiques que rep per ser masclista, ha assenyalat la ministra d'Igualtat en funcions, dient que "això és el que ha generat Irene Montero i el seu seguici de desequilibrades mentals. Per això l'han fet fora de Sumar. L'han fet fora de Sumar perquè està malament del cap. Ha generat una divisió gegant entre els homes i les dones que tant treballem i tractem de tractar-nos amb igualtat a la societat espanyola".

  • Aquest comentari el feia després de titllar de "putas amargades" a les dones que el critiquen per xarxes socials.
  • En la mateixa línia deia: "Poseu a les dones a l'altura del but, quin puto fàstic. Les putes banderetes i aquella puta gent", fent referència al col·lectiu LGBTIQ+.

D'on venim? Aquest vídeo en què ha quedat retratada la realitat d'ElXokas, arriba després que en un directe, titllés de "gordes i aprofitades" a les dones que el seguien i afegia "no us vull a cap".

  • Segons ell, era una broma que feia perquè no tenia amb qui anar a fer uns viatges.

En resposta: El Ministeri d'Igualtat va utilitzar aquest streamer com a inspiració per una de les seves campanyes en què criticava, precisament, la normalització del masclisme a la societat actual i, sobretot a les xarxes socials.

  • En concret era la campanya "Aleshores qui?", que convidava els homes a reflexionar sobre el seu paper en la lluita contra el masclisme i en visibilitzar les actituds misògines.
  • Totes les escenes s'inspiraven en situacions reals com ara el cas del Col·legi Major Elías Ahuja, preguntes del presentador de 'El Hormiguero' a les seves convidades, i comentaris masclistes d'un streamer en un directe, ElXokas.

En dades: ‘La Caixa de la Masculinitat': construcció, actituds i impacte en la joventut’ ha enquestat 1.700 homes i dones a Espanya entre 15 i 29 anys, i indica que:

  • Un 28,3% dels homes està d’acord que el feminisme busca perjudicar els homes. Una xifra que suposa el 13,8% d’elles.
  • Un 25,5% d’ells pensen que el feminisme no és necessari perquè ja hi ha igualtat respecte de les dones. El 12,6% de les enquestades també ho creuen.

A més, un 45% dels homes adolescents defensa que "no es pot debatre amb feministes perquè t'acusen de masclista molt ràpid" i que "els homes acostumen a tenir feines més dures que les dones".