Societat
L'Ertzaina, treballant en l'escena d'un crim (imatge d'arxiu)
Foto: L'Ertzaina, treballant en l'escena d'un crim (imatge d'arxiu) | EFE
Successos

"Hem dormit a escassos metres d'un crim": apareix un cos esquarterat a Bilbao

Temps de lectura: 3 minuts
L'Ertzaina, treballant en l'escena d'un crim (imatge d'arxiu)
Foto: L'Ertzaina, treballant en l'escena d'un crim (imatge d'arxiu) | EFE

9 del matí. L'Ertzaintza desperta un grup de joves que dormien a la seva furgoneta a prop del Mirador de Bilbao. "Què vau fer ahir a la nit?", els pregunten els agents. Ells responen, tement-se una multa per, potser, passar la nit on no devien. Res més lluny de la realitat. Els agents estaven investigant la troballa d'un cadàver calcinat a escassos metres. "Hem dormit a uns metres d'un assassinat", reconeix amb estupor un dels xavals a aquest diari.

Per què és important? El macabre cas, que va transcendir el dissabte 19 d'agost als mitjans de comunicació locals, està ple d'interrogants: ni es coneix la identitat de la víctima, ni qui pot estar al darrere. Només hi ha parts del cos esquarterat d'un home dins d'una maleta que algú ha calat foc.

En detall: La sorpresa va ser majúscula per als nois que va despertar l'Ertzaintza. Havien viatjat amb una furgoneta fins a Bilbao per gaudir de l'Aste Nagusia de la capital basca, és a dir, la Setmana Gran de festes. "Ens va despertar la policia tocant la porta i vaig pensar 'ara ens multaran', però no. I és que havien calcinat algú", explica a Principal un membre del grup.

  • "Què vau fer ahir a la nit? On éreu a determinada hora?". Els joves van respondre a les preguntes dels agents i van oferir tota la informació que tenien, que era poca i sense massa concreció.
  • Un d'ells, que havia estat parlant per telèfon fins a les 2 de la matinada, va veure un parell de vehicles arribar i anar-se'n. Un altre va sentir un crit i el que podria haver sigut una baralla. Pocs detalls.

Què en sabem? Va ser un veí de la zona del Mirador d'Artxanda qui va trobar les restes humanes (una cara, unes mans i alguna resta més) a un edifici abandonat pels volts de les 5:30 de la matinada del dissabte passat.

  • L'Ertzaintza va prendre declaració a altres persones que dormien a l'edifici i després el cos va passar a mans dels forenses per treballar en la seva identificació i autòpsia; s'ha determinat que es tracta d'un home, però se'n desconeix la identitat.
  • Els indicis recollits fins ara apunten cap a un presumpte homicidi o assassinat. El Servei d'Investigació Criminal Territorial de Biscaia, amb el suport de la Policia Científica, s'ha fet càrrec de la investigació, en la qual probablement seran determinants els resultats de l'autòpsia. Encara no s'ha trobat la resta de parts del cos esquarterat.
  • Hores abans, els serveis d'emergències van rebre diverses trucades alertant d'un foc a la mateixa zona, segons 'El Correo'; aquest podria ser el que va calcinar la maleta que contenia les restes. Un agent va observar amb uns prismàtics que les flames s'estaven apagant i l'Ertzaintza va descartar mobilitzar cap efectiu.

Què diuen? Amaia Arregi, regidora de Seguretat de Bilbao, ha expressat el seu desig que la policia pugui esclarir els fts “com més aviat millor”. En declaracions a la 'Cadena SER', recollides per Europa Press, Arregi ha demanat “prudència” fins que es conegui realment el que ha passat, i ha insistit a “deixar treballar l'Ertzaintza”.

A partir d'ara: Els investigadors es troben a l'espera de conèixer la identitat de l'home esquarterat i els resultats de l'autòpsia, mentre intenten trobar la resta del cadàver. També tracten de reconstruir els fets amb les declaracions preses i, per exemple, comprovant les poques càmeres de seguretat de la zona, per avançar en les indagacions.

Categoria: Societat