Societat
Foto: | Wikimedia Commons / Tiia Monto
Llengua

Andorra demanarà un nivell mínim de català per poder viure-hi

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Wikimedia Commons / Tiia Monto

A Andorra la nova llei en defensa del català exigirà un nivell mínim per poder obtenir o renovar el permís de residència, segons avançat el Diari d'Andorra.

Què en sabem? El Govern encara està acabant de perfilar la nova llei, però es preveu que es pugui traslladar al Consell General i l'objectiu és garantir una mínima expressió en l'idioma oficial i que es tradueixi en una millor atenció al públic.

  • L'executiu argumenta que ha registrat més casos en què la primera atenció es fa en castellà, sobretot a comerços i restauració.
  • Fons de l'executiu han explicat al Diari d'Andorra que la llei vol implicar les principals organitzacions empresarials en la defensa de la llengua, com la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana.

A la pràctica: Segons indiquen, el nivell que demanaran serà molt bàsic, inferior a l'A2, i aquells que no el puguin acreditar hauran de fer un curs de 30 hores als centres de català abans de donar o renovar el permís.

  • Les persones que ja tinguin o puguin acreditar el nivell, la renovació es farà amb normalitat. Aquelles que no tinguin el títol, però sí el nivell, podran fer una prova per certificar-ho.
  • Els treballadors temporers quedaran exempts del requisit, però es buscarà una manera d'incentivar que entenguin la importància d'aprendre l'idioma.

Reaccions: La Confederació Empresarial Andorrana s'ha mostrat preocupada perquè la nova llei suposi un "fre per trobar mà d'obra". Afegeixen que els preocupa el creixent nombre de treballadors que no tenen coneixement del català, però consideren la proposta massa estricta.

  • Per la seva banda, la Unió Hotelera demana "mitjans i recursos per garantir que l'aprenentatge del nivell mínim de català estigui a l'abast de tothom".

Previsions: El Govern preveu que la nova llei entri en vigor de cara l'any vinent i es calcula que es renovaran uns 3.000 permisos de residència.

Categoria: Societat
Etiqueta: Llengua