Societat
Gent comprant a una gran parada de xarcuteria del Mercat del Ninot
Foto: Gent comprant a una gran parada de xarcuteria del Mercat del Ninot | Mònica Moreno / Ajuntament de Barcelona
Investigació

Substituir la meitat de la carn per productes vegetals redueix les emissions globals

Temps de lectura: 2 minuts
Gent comprant a una gran parada de xarcuteria del Mercat del Ninot
Foto: Gent comprant a una gran parada de xarcuteria del Mercat del Ninot | Mònica Moreno / Ajuntament de Barcelona

Un estudi publicat a la revista Nature Communications confirma que si abans del 2050 se substitueix el 50% del consum de carn i llet per productes vegetals es podran reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 31% respecte del 2020.

Per què és important? L'estudi explica els beneficis mediambientals que pot tenir un canvi en la dieta o la disminució del consum de productes d'origen animal.

Què en sabem? Cada cop hi ha més alternatives vegetals davant de productes d'origen animal per aconseguir unes dietes més respectuoses amb el medi ambient.

  • Uns investigadors d'Àustria i els Estats Units han fet servir un model econòmic mundial d'ús de la terra per estudiar l'impacte d'aquest canvi en la dieta en tot el sistema alimentari a escala global, tal com es publica a l'Agència SINC.
  • Els resultats indiquen que la destrucció dels boscos es podrien aturar gairebé per complet.
  • La superfície agrícola mundial també disminuiria un 12% així com el consum d'aigua en un 10%.

A més: Tot i representar menys del 20% del subministrament mundial d'energia alimentària, els productes d'origen animal són responsables de la majoria dels impactes negatius sobre l'ús de la terra.

  • Segons l'estudi, la reforestació de les terres alliberades de la producció ramadera quan els productes carnis i lactis se substitueixen per alternatives vegetals doblaria els beneficis climàtics.
  • La superfície restaurada podria contribuir fins a un 25 % a les necessitats mundials estimades.

Tot i això, els autors de l'estudi reconeixen que la ramaderia és una gran font d'ingressos i aliments pels petits agricultors de països de renda baixa o mitja.

  • Però, simultàniament, el canvi climàtic amenaça els mitjans de subsistència dels petits ramaders.
  • Per tant, creuen que és necessària una ràpida actuació política i de gestió per evitar el risc mediambiental i donar suport als agents de la cadena de valor ramadera.