Societat
Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna
Foto: Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Assetjament

3 de cada 4 dones de l'àmbit sanitari i acadèmic pateixen assetjament sexual

Temps de lectura: 2 minuts
Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna
Foto: Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

El petó no consentit de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso ha traspassat fronteres i també àmbits. Si fa unes setmanes es parlava d'un #MeToo al cinema espanyol, ara un estudi revela l'assetjament que pateixen les dones a l'àmbit sanitari.

En detall: La investigació s'ha dut a terme coordinada per la responsable del Grup d'Investigació de Cures de la salut de l'IRBLleida, Montserrat Gea-Sánchez, i per la Catedràtica en Imperial College al Regne Unit, Helena Legido-Quigley amb col·laboració amb Women in Global Health Spain.

  • La recollida de testimonis es va iniciar a través de les xarxes socials mitjançant una enquesta amb la qual es van recopilar 345 històries personals, entre el 29 d'agost i l'11 de setembre. L'estudi s'ha publicat ara a la revista The Lancet Regional Health - Europe.

Amb dades: L'informe revela que 3 de cada 4 dones enquestades de l'àmbit sanitari i acadèmic han patit assetjament sexual.

  • El 73,6% de les dones de l'informe han patit assetjament sexual i el 28,7% algun tipus d'abús.
  • L'abús verbal que consisteix amb comentaris inapropiats, ofensius i humiliats és el tipus més freqüent, amb un 53%.
  • Els abusos físics, com tocaments o petons i abraçades inoportunes suposen un 44,9%, sobretot al sector sanitari.
  • Les insinuacions sexuals no desitjades i la petició de favors sexuals es donen en el 6,4% dels casos.
  • El ciberassetjament i els mems sexuals són menys freqüents, amb un 3,8%.
  • El 47,5% de les experiències compartides a l'estudi, indiquen que aquest assetjament era realitzat per companys en centres de treball i acadèmics.

A la pràctica: Arran de les respostes de les gairebé 400 testimonis, s'ha instat a tots els responsables màxims d'Universitats i institucions de salut a abordar seriosament la desigualtat de gènere i el respecte als drets humans, reconeixent que l'assetjament sexual està connectat amb drets com la igualtat i la justícia social.

  • L'estudi proposa promoure l'equilibri de gènere i la diversitat en els rols de lideratge, polítiques integrals més enllà dels protocols d'igualtat, desenvolupar definicions clares d'assetjament sexual i abús de poder, entre altres.