Societat
Laboratori
Foto: Laboratori | Pixabay
Investigació

La UB investiga la mort d'un científic que estudiava una malaltia letal transmissible

Temps de lectura: 2 minuts
Laboratori
Foto: Laboratori | Pixabay

La Universitat de Barcelona ha obert una investigació interna per esclarir la mort d'un científic espanyol que investigava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob i que hauria mort després d'experimentar símptomes compatibles amb aquesta malaltia letal, segons ha informat El País.

Per què és important? La mort del científic ha provocat el neguit entre la resta d'investigadors del centre on treballava l'home, ja que desconeixen si han pogut estar en contacte amb la malaltia.

Els fets: L'home era membre de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del consorci públic CIBER, institucions que també s'han sumat a la investigació interna.

  • Segons el diari, el bioquímic va començar a treballar a Barcelona el 2018 i poc després va patir símptomes propis de la malaltia, un trastorn cerebral greu i estrany.
  • Com apunta El País, l'home va estar en contacte amb milers de mostres que no estaven autoritzades i que es van localitzar en un congelador. El 2020 va demanar la baixa laboral, però va ocultar el seu diagnòstic. Finalment, el 2022 i amb 45 anys va acabar morint.

A més, el diari assegura que quan es van localitzar les mostres no autoritzades es va ordenar que es tanqués el laboratori i es va descontaminar.

Què diuen? Després de la publicació de la notícia, l'IDIBELL ha emès un comunicat on indiquen que en el moment dels fets es va inciar una investigació i que "fins que no haguem obtingut els resultats conclusius", no podran fer una declaració definitiva.

  • L'institut remarca que estan consternats per la mort del company científic i que els va preocupar "el fet de ser informats pel cap del laboratori que s'havien trobat mostres potencialment perilloses emmagatzemades a congeladors d'aquesta instal·lació".
  • "Podem informar que el laboratori va ser clausurat unes hores després de ser notificats sobre l'existència de les mostres i al cap de quatre setmanes una empresa especialitzada el va descontaminar", diu el comunicat.
  • "També es van identificar a les persones que van treballar en aquest laboratori i se'ls va comunicar el potencial risc a què potencialment havien pogut ser exposades. També se'ls va oferir la realització de proves mèdiques i suport psicològic", afegeixen.
Categoria: Societat