El Tribunal Constitucional rebutja el recurs del PP i avala la 'llei rider'

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs del PP donant així el seu aval definitiu a la 'llei rider' que millora els drets laborals d'aquests treballadors.
Per què és important? Aquesta llei té com a punt principal l'obligació de les plataformes digitals de repartiment a contractar com a assalariats els seus repartidors.
Què en sabem? Tant el PP com Vox van impugnar davant del TC el decret llei, aprovat pel govern de Sánchez i ratificat pel Congrés dels Diputats, que modifica l'Estat dels Treballadors per "garantir els drets laborals de les persones dedicades al repartiment en l'àmbit de plataformes digitals".
- Ambdós partits consideraven que l'executiu va fer un "ús abusiu" de la figura del decret llei amb independència de la importància i necessitat de la regulació introduïda.
- Segons informa el TC, la sentència aprovada considera que "el govern va oferir una justificació explícita i raonada de la necessitat urgent de respondre a la problemàtica dels repartidors".
Context: La norma va ser aprovada a mitjan 2021 amb l'objectiu, segons va exposar l'executiu, de combatre l'abús sistemàtic de la figura laboral del fals autònom per part d'empreses repartiment a domicili amb plataformes com Glovo, Deliveroo o Uber Eats.
- La coneguda com a 'llei rider' obligava aquestes plataformes a contractar com a assalariats els seus repartidors, cosa que fins aleshores no passava, ja que cotitzaven majoritàriament com a autònoms.
- La normativa va passar a considerar que els repartidors d'aquest tipus de plataformes són treballadors per compte d'altri i no autònoms.
- A més, afegia l'obligació de transparència per a totes les empreses que utilitzessin algun tipus d'algorisme per calcular el rendiment dels treballadors o els encàrrecs que se'ls havien de fer.