Societat
Un repartidor de Glovo
Foto: Un repartidor de Glovo | Flickr / Angel Ganev
Llei rider

El Tribunal Constitucional rebutja el recurs del PP i avala la 'llei rider'

Temps de lectura: 2 minuts
Un repartidor de Glovo
Foto: Un repartidor de Glovo | Flickr / Angel Ganev

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs del PP donant així el seu aval definitiu a la 'llei rider' que millora els drets laborals d'aquests treballadors.

Per què és important? Aquesta llei té com a punt principal l'obligació de les plataformes digitals de repartiment a contractar com a assalariats els seus repartidors.

Què en sabem? Tant el PP com Vox van impugnar davant del TC el decret llei, aprovat pel govern de Sánchez i ratificat pel Congrés dels Diputats, que modifica l'Estat dels Treballadors per "garantir els drets laborals de les persones dedicades al repartiment en l'àmbit de plataformes digitals".

  • Ambdós partits consideraven que l'executiu va fer un "ús abusiu" de la figura del decret llei amb independència de la importància i necessitat de la regulació introduïda.
  • Segons informa el TC, la sentència aprovada considera que "el govern va oferir una justificació explícita i raonada de la necessitat urgent de respondre a la problemàtica dels repartidors".

Context: La norma va ser aprovada a mitjan 2021 amb l'objectiu, segons va exposar l'executiu, de combatre l'abús sistemàtic de la figura laboral del fals autònom per part d'empreses repartiment a domicili amb plataformes com Glovo, Deliveroo o Uber Eats.

  • La coneguda com a 'llei rider' obligava aquestes plataformes a  contractar com a assalariats els seus repartidors, cosa que fins aleshores no passava, ja que cotitzaven majoritàriament com a autònoms.
  • La normativa va passar a considerar que els repartidors d'aquest tipus de plataformes són treballadors per compte d'altri i no autònoms.
  • A més, afegia l'obligació de transparència per a totes les empreses que utilitzessin algun tipus d'algorisme per calcular el rendiment dels treballadors o els encàrrecs que se'ls havien de fer.
Categoria: Societat