Societat
Test d'antígens
Foto: Test d'antígens
Salut

Alerta per la nova variant covid: es propaga més ràpidament

Temps de lectura: 2 minuts
Test d'antígens
Foto: Test d'antígens

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de la ràpida propagació de la nova variant covid JN.1. 

Per què és important? Quatre anys després que la pandèmia comencés, la covid segueix contagiant amb noves variants cada vegada més contagioses però amb menys afectació a la salut de les persones. 

Què en sabem? L'OMS ha alterat que la nova variant covid es propaga molt més ràpid. Es tracta de la variant JN.1 i tot i ser molt contagiosa, l'organització assegura que el risc per la salut pública mundial es continua mantenint baix.

  • És a dir, la nova variant de la covid és més contagiosa però no es relaciona amb major gravetat.  
  • La nova variant ha arribat amb l'entrada de l'hivern a l'hemisferi nord del planeta, quan les temperatures baixen i les infeccions respiratòries augmenten considerablement. 

Situació actual: Tot i això, l'OMS confirma que les vacunes fan el seu efecte i que segueixen protegint a la població de greus malalties i de la mort. 

  • A més, recorden que la covid no és l'única malaltia respiratòria que circula durant l'hivern i destaca que la grip o la pneumònia infantin també estan en augment. 

Què recomanen? L'OMS recomana fer ús de totes les eines possibles per evitar infeccions i malalties com l'ús de les mascaretes en espais tancats o mal ventilats, mantenir la distància de seguretat, cobrir-se la boca en tossir, rentar-se les mans sempre que sigui possible i, sobretot, mantenir-se actualitzat amb les diferents vacunes de la covid i la grip. 

A Catalunya: En una entrevista a RAC1, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el doctor Antoni Trilla, ha assegurat que en els mesos vinents "hi haurà més contagis" i preveu que "aquest hivern no serà fàcil". 

  • El metge ha recordat de la importància de la vacunació: "Els nivells de vacunació han anat baixant, aquest any també. El millor consell és que les persones de risc consultin el seu CAP i es vacunin de la covid i de la grip, per evitar les complicacions i per no acabar a l'hospital". 
Categoria: Societat