Societat
Protesta del sindicat USTEC-STEs
Foto: Protesta del sindicat USTEC-STEs | Twitter / @USTECSTEs
Educació

USTEC reclama mesures a Educació: el 30% de baixes de docents queden sense cobrir

Temps de lectura: 2 minuts
Protesta del sindicat USTEC-STEs
Foto: Protesta del sindicat USTEC-STEs | Twitter / @USTECSTEs

El sindicat USTEC-STEs alerta que la manca de docents no permet cobrir les substitucions als centres públics catalans i ho atribueixen a les males condicions laborals que ofereix el Departament.

Per què és important? Denuncien que la situació afecta molt negativament la qualitat educativa, ja que gran part de l'alumnat passa hores sense poder realitzar activitats lectives.

Amb xifres. USTEC ha elaborat un informe per fer un seguiment de les places no cobertes.

  • Segons el sindicat, des de l'1 de gener, el 31% de les substitucions de docents no han estat cobertes i la xifra s’enfila fins a un 46% de no cobertura en el cas del professorat de secundària.
  • Durant el primer trimestre es va arribar a 431 places sense adjudicar el 8 de setembre, dia amb major nombre absolut de no cobertura.
  • Qualsevol dia de nomenament la xifra es va situar per sobre de 200 places no cobertes, a les que cal sumar les vacants (places anuals) per a les que no es troba personal. Per tant, un dia qualsevol a l’educació pública catalana hi ha entre 400 i 600 cadires sense docent.

Per a secundària, la mitjana de no cobertura de substitucions es va situar entre el 60 i el 70% de les substitucions durant el primer trimestre del curs 2023-2024.

  • Es va arribar al 76,6% de no cobertura el 9 d’octubre i al 72,3% de no cobertura el 23 de novembre.

En detall: Les especialitats d’informàtica, tecnologia, matemàtiques i llengua catalana i literatura són les que compten amb un major nombre absolut de places no cobertes.

  • En casos com informàtica el percentatge de no cobertura de substitucions és pràcticament del 100%.

Què diuen? A l'informe, USTEC atribueix aquesta situació al "desprestigi de la funció docent i el deteriorament de les condicionals laborals".

  • "Destaquem que la pèrdua de poder adquisitiu ha estat constant la darrera dècada: des del 2009 els treballadors de l’educació pública hem perdut més d’una cinquena part del sou", denuncia el sindicat.
  • Una altra de les causes són les males condicions del personal de la borsa de substitucions, que "per optar a una plaça de docent de secundària ha d’haver realitzat un màster que pot arribar a costar 8.000 o 9.000 euros".

Categoria: Societat