Societat
Aula de 5è de primària de l’Escola Mas Casanovas
Foto: Aula de 5è de primària de l’Escola Mas Casanovas | Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil
Educació

El Govern prohibeix els mòbils a Primària i en limita l'ús a l'ESO

Temps de lectura: 2 minuts
Aula de 5è de primària de l’Escola Mas Casanovas
Foto: Aula de 5è de primària de l’Escola Mas Casanovas | Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil

El Departament d'Educació ha decidit prohibir l'ús dels mòbils a les escoles i limitar el seu ús a instituts.

Per què és important? L'ús de dispositius mòbils en els centres escolars s'ha convertit en els últims anys en un tema de debat i discòrdia. Hi ha qui assegura que és una eina per poder treballar els continguts, mentre que professionals de l'educació ho qüestionen i proposen que es reguli.

En detall: El Govern ha aprovat aquest dimarts les instruccions que han de permetre regular l'ús dels mòbils a escoles i instituts. Aquestes directrius parteixen de les conclusions de l'informe del Consell d'Educació de Catalunya de desembre de 2023, fruit dels debats amb la comunitat educativa d'arreu del territori.

  • Com queda la regulació a primària i a secundària?

A Primària: A les escoles, cap alumne podrà fer servir el telèfon mòbil. Aquesta mesura afecta totes les activitats.

  • Per tant, no es podran fer servir ni abans de l'inici de les classes, ni al menjador, ni al patí, ni a les activitats extraescolars.
  • A més, si algun alumne porta un dispositiu mòbil, aquest haurà d'estar apagat i desat en un lloc segur que determini el mateix centre.

A l'ESO: Segons el marc regulador aprovat, "amb caràcter general", els alumnes de secundària no podran fer servir el mòbil. S'estableix que l'alumnat podrà dur l'aparell, però que l'haurà d'apagar quan entri al centre.

  • Tot i això, cada centre educatiu pot decidir prohibir l'ús total dels telèfons mòbils o bé permetre'l en circumstàncies excepcionals.
    • Aquests casos podrien ser activitats que impliquin l'ús d'un dispositiu electrònic que no siguin portàtils. Per exemple, per enregistrar un vídeo o participar en projectes com App Inventor.
  • La restricció inclou les excursions, colònies o viatges i s'aplica a espais com la biblioteca, laboratoris o el gimnàs, entre altres.

Altres. A l'educació postobligatòria, com batxillerat o cicles formatius de grau mitjà, seran els mateixos alumnes els que hauran de ser responsables de fer un bon ús del mòbil a l'institut o centre formador. 

Context: Fins ara, cada centre educatiu ha pres la decisió sobre com gestionar l'ús d'aquests aparells, amb una àmplia gamma d'alternatives i opcions possibles.

  • Durant aquest curs, aproximadament el 53% dels instituts ja disposava d'instruccions internes sobre quins usos estaven o no autoritzats.

Previsions: Les mesures les hauran de complir els centres públics i concertats a partir del setembre, incorporant-les en les seves normatives internes.

Categoria: Societat