Societat
Aula d'una escola
Foto: Aula d'una escola | AEMTG
Educació

Educació rectifica i manté les proves orals de català, però a pocs centres

Temps de lectura: 3 minuts
Aula d'una escola
Foto: Aula d'una escola | AEMTG

La consellera d'Educació, Anna Simó, ha fet marxa enrere i mantindrà les proves orals de català a alguns centres després de veure les crítiques i el malestar de l'àmbit educatiu. 

Per què és important? El departament d'Educació havia decidit eliminar d'aquest curs l’avaluació del català oral de les competències bàsiques. Finalment, les mantindrà però només a 130 centres de tot Catalunya, com a mostra per analitzar resultats. 

Què en sabem? Educació segueix fent girs de volant i rectificant en cada una de les decisions que pren. L'última rectificació ha estat que finalment es mantindran les proves orals de català durant aquest curs. 

  • Aquestes proves, però només es mantindran en 130 centres educatius de primària i secundària de Catalunya, com una mostra reduïda. La consellera Simó diu que així es permetrà tenir una orientació de com està el català a les aules. 

D'on venim: El departament va anunciar que eliminaria les proves orals en llengua catalana després de pactar-ho amb la Junta de Direccions. La decisió es va prendre perquè es va considerar que suposaria una sobrecàrrega de treball. 

  • En una carta que Educació va enviar als centres s'apuntava que s'ajornaven les proves orals "a causa de la sobrecàrrega de treball pels centres que suposa la implantació de proves diagnòstiques noves aquest 2024". 

En detall: Per tant, ara es mantindran les proves orals però com una mostra reduïda. Es mantenen a 130 escoles i instituts.

  • A l'abril, els centres han d'implementar els nous exàmens d'avaluació a quart de primària i segon d'ESO, tal com dicta la llei d'educació espanyola LOMLOE. 
  • La nova llei marca que en aquest curs hi ha d'haver proves de competències bàsiques als alumnes de sisè de primària i quart d'ESO, els exàmens orals de català, i les proves diagnòstiques de quart de primària i segon d'ESO, per avaluar també la comprensió oral i la comprensió escrita en català i aranès.

Context: Aquesta avaluació es va dur a terme per primer cop l'any passat. Havia de mesurar les habilitats orals de català dels alumnes de sisè de primària i quart d'ESO.

  • Els resultats van mostrar que l'alumnat de Catalunya té un millor domini del castellà que del català.
  • Més de 160.000 alumnes es van sotmetre a aquest examen el curs passat en el cas del català i una mostra representativa de gairebé 8.000 estudiants en el cas del castellà i l'anglès.
  • Quinze minuts de prova avaluaven aspectes com el lèxic, la morfosintaxi, la fluïdesa, el llenguatge no verbal i la coherència a l'hora de parlar.
  • Aquesta avaluació va suposar una sobrecàrrega de 20.000 hores per al conjunt dels docents del sistema educatiu.
    S'esperava que el Govern hauria tingut marge suficient per organitzar en millors condicions i amb els recursos necessaris la prova oral d'aquest curs.