Societat
Els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila
Foto: Els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila
Tribunals

Els exconsellers Lluís Puig i Santi Vila, a judici pel trasllat de les obres de Sixena

Actualitzat: Dijous, 8 de febrer de 2024. 14:49
Temps de lectura: 2 minuts
Els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila
Foto: Els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) envia als exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila a judici pel trasllat de les obres de Sixena. 

Què en sabem? Els exconsellers de la Generalitat estan acusats d'un suposat delicte de desobediència per haver trigat a fer el trasllat de les obres del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al monestir de Sixena (Osca, Aragó). 

En detall: El TSJC serà qui jutgi a Puig, en canvi, el judici de Vila es farà en un jutjat penal de Barcelona. 

  • La fiscalia demana una multa de 6.000 euros per als exconsellers.
  • L'Ajuntament de Vilanova de Sixena demana 11 mesos de presó per a Vila i una multa de 162.000 euros. A Puig li demana una multa de 99.000 euros i la inhabilitació durant dos anys.

D'on venim: El gener del 2023, el Tribunal Suprem va acordar que fos el TSJC qui assumís la causa contra l'exconseller Lluís Puig per les obres reclamades per Sixena, tal com va demanar els tribunals aragonesos. 

  • La causa es va obrir el 5 de desembre del 2019 a Osca i el judici s'hauria d'haver celebrat el 4 de maig del 2022, però es va suspendre un cop Puig va esdevenir diputat, i per tant aforat.
  • Vila va ser conseller de Cultura del govern de Carles Puigdemont del gener de 2016 al juliol de 2017.
  • El va succeir Puig, que va ser conseller de Cultura la resta de l'any 2017, també en el govern presidit per Puigdemont. 

Context: Els exconesellers estan acusats d'un delicte de desobediència per no lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre de 2017, mentre a Catalunya s'aplicava l'article 155.