Societat
Imatge d'arxiu d'un partit de futbol
Foto: Imatge d'arxiu d'un partit de futbol | Unsplash
Llengua

Una àrbitra expulsa un entrenador de futbol a Mallorca per parlar en català

Actualitzat: Dilluns, 12 de febrer de 2024. 16:38
Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'un partit de futbol
Foto: Imatge d'arxiu d'un partit de futbol | Unsplash

Nou cas de discriminació lingüística, aquesta vegada, a Mallorca: una àrbitra ha expulsat l’entrenador de la Unió Esportiva Petra per haver parlat en català. 

Què en sabem? Els fets van passar el dissabte al poliesportiu del poble de Petra, on es disputava un partit de futbol entre l’aleví B del Petra i el Cardassar.

  • Segons la versió de l'àrbitra, al descans del partit l'entrenador ja va rebre una targeta groga per dir-li: "això és una vergonya". Després, va continuar parlant-li en català. "En demanar-li que es dirigeixi a mi en castellà, perpetua el seu dialecte", diu l'acta arbitral, en una clara ofensa contra la llengua catalana. "Sense aconseguir que cessi, decideixo expulsar-lo". 
  • La junta directiva del club ha denunciat avui, mitjançant un comunicat, que en el descans efectivament es va produir una conversa entre els dos i on l'àrbitra li deixa anar en diverses ocasions "en castellà", sense demanar-li educadament en cap cas que canviï de llengua educadament. 
  • Denuncien que en un moment donat, l'àrbitra es dirigeix a l'entrenador amb aquestes paraules: "Estem a Mallorca, Mallorca és part d’Espanya, no pas Espanya part de Mallorca. Vostè m’ha de parlar en castellà”. 
  • L'àrbitra, que és de Sevilla però ara viu a Mallorca, és opositora a Guàrdia Civil. 

Per acabar: El club considera que és intolerable que una decisió d’una àrbitra de futbol es pugui veure influenciada pel fet que un entrenador faci servir la seva llengua materna allà on és oficial des de fa segles. 

  • Segons l'acta del partit, l'entrenador va acabar expulsat "per desobeir ordres de l'àrbitra": “Si, segons l’acta, la segona targeta és per a desobeir indicacions de l'àrbitra, les úniques indicacions van ser que deixés d’utilitzar el català durant la conversa”, conclouen.

Categoria: Societat