Societat
Els grafitis dels trens de Rodalies
Foto: Els grafitis dels trens de Rodalies | Twitter / @Matuteduarte
Vandalisme

Els grafitis als trens de Rodalies van costar 11,6 milions d'euros a Catalunya el 2023

Temps de lectura: 2 minuts
Els grafitis dels trens de Rodalies
Foto: Els grafitis dels trens de Rodalies | Twitter / @Matuteduarte

Augmenten els actes vandàlics a Catalunya. Aquest 2023, les pintades als trens de Rodalies van costar 11,6 milions d'euros a la ciutadania, és a dir, 32.500 euros cada dia.

Per què és important? Catalunya acumula el 50% del total d'actes vandàlics d'Espanya. A més, l'any passat es van denunciar fins a 2.340 intrusions de grafiters a les instal·lacions de Renfe, una mitjana de més de sis actes vandàlics al dia. 

En dades: Durant el 2023, els grafiters van pintar un total de 70.000 metres quadrats de superfície en trens de Rodalies. Per a fer-nos una idea, això és l'equivalent a set illes de l'Eixample. 

  • Aquestes pintades van suposar 7.500 hores de feina i van provocar l'aturada de trens de forma no prevista per la neteja dels grafitis durant també 7.500 hores: "Els usuaris pateixen directament les conseqüències dels trens vandalitzats amb pintades", recorden des de Renfe en un comunicat. 
  • A banda de la neteja, en aquesta xifra de gairebé 12 milions d'euros se sumen les despeses indirectes com la inversió en seguretat, tant en personal com de sistemes de videovigilància, ja que les accions vandàliques també provoquen retards, frenades d'emergència o fins i tot trens cancel·lats 
  • Renfe assegura que la presència de personal de seguretat ha evitat que les pintades siguin de major dimensió, a més d'avortar 492 incursions grafiteres l'any passat. 

Situació actual: Aquest dilluns 19 de febrer, el ministre de Transports, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Ester Capella, presidiran a Barcelona la comissió per al traspàs integral de Rodalies a la Generalitat. 

  • El traspàs de Rodalies donarà lloc a una nova empresa pública, Rodalies de Catalunya, que estarà participada pels governs central i català i que tindrà una participació majoritària de la Generalitat.