Societat
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional
Llengua

Deneguen la nacionalitat espanyola a una dona perquè només domina el català

Temps de lectura: 2 minuts
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional

Deneguen la nacionalitat espanyola a una veïna de Santa Margalida, a Mallorca, que fa gairebé trenta anys que viu a l'illa i que domina el català, perquè no té prou coneixement del castellà.

Què en sabem? L'Audiència Nacional ha denegat la nacionalitat espanyola a una dona d'origen africà, però que va arribar a Mallorca l'any 1996 sent analfabeta.

  • Segons avança el 'Diario de Mallorca', la sentència assenyala com a motiu de la denegació que la dona "no ha justificat un grau suficient d'integració a la societat espanyola", ja que de l'entrevista mantinguda amb el Jutge Encarregat del Registre Civil es desprèn que la interessada "no parla ni entén el castellà".
  • En el recurs, la dona va al·legar que domina el català, que és la llengua que fa servir per relacionar-se amb els veïns de Santa Margalida. També argumenta que s’esperava que l’entrevista amb el jutge fos en català i no pas en castellà.
  • A més, la dona va aportar els certificats oficials de l’Ajuntament de Santa Margalida que acrediten que va fer uns quants cursos d’alfabetització en català i en castellà, però el tribunal considera que els documents no són prova suficient.
  • Es tracta d'un fet inèdit, ja que no s'havia produït mai aquesta situació. La veïna de Santa Margalida encara pot presentar un recurs de cassació contra la sentència, en la qual se l’imposen també una part de les despeses judicials, amb un màxim de mil euros.

En profunditat: El tribunal incideix que la nacionalitat "és la màxima expressió jurídica de la integració d'una persona en una comunitat estatal i és més que l'autorització de residència i treball".

  • També recorda que un estranger que obté aquesta nova nacionalitat aconsegueix una sèrie de drets, que són els mateixos que té una persona que ha nascut a Espanya. Són drets que, entre molts altres, "els permet participar en la vida política, intervenir en les eleccions i triar els polítics que els representi". Sobre això, també passa a ser ciutadà de la Unió Europea, "amb tots els beneficis que això comporta".
Categoria: Societat
Etiquetes: Llengua Balears