Societat
Milers de manifestants a la gran protesta de Barcelona pel 8-M
Foto: Milers de manifestants a la gran protesta de Barcelona pel 8-M | Oliver de Ros / Principal
Enquesta

Un de cada tres catalans creu que el feminisme ha anat massa lluny, segons el CEO

Temps de lectura: 2 minuts
Milers de manifestants a la gran protesta de Barcelona pel 8-M
Foto: Milers de manifestants a la gran protesta de Barcelona pel 8-M | Oliver de Ros / Principal

Un de cada tres catalans creu que el moviment feminista ha arribat massa lluny, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat sobre els valors socials a Catalunya.

Per què és important? L'enquesta arriba després d'haver conegut que les agressions sexuals a Barcelona continuen augmentant. Aquest 2023, s'han produït unes 3 agressions sexuals per dia a la ciutat, és a dir, un 24,5% més que l'any 2022. 

En xifres: El 32% dels catalans considera que el feminisme ha anat massa lluny. És una dada que creix, sobretot, entre els homes i dones més joves. 

  •  La xifra entre els homes, un 36% d'ells, és més alta que entre les dones, un 29% d'elles.
  • També s'observen diferències per edats: els més joves, d'entre 16 i 24 anys, són els que estan més d'acord, amb un 39%, amb aquesta afirmació, xifra especialment impulsada per l'opinió dels nois (54%, davant d'un 23% de les noies), la més alta de qualsevol segment d'edat o sexe dels que recull la mostra. 
  • Per exemple, seguint aquesta tendència, un 34% de la població creu que la crítica als acudits masclistes és exagerada, però entre els nois joves, el percentatge dels que estan d'acord amb aquesta afirmació és de gairebé la meitat del total, un 47%.
  • Un 31% dels enquestats afirmen que parlar molt d'assetjament sexual al debat públic pot empitjorar les relacions personals entre homes i dones, però entre els nois joves el percentatge puja novament a gairebé la meitat del sector poblacional, fins al 45%.

En profunditat: L'estudi del CEO revela una altra dada també sorprenent. Un 43% de la població, és a dir, 4 de cada 10 catalans creu que hi ha dones que posen denúncies falses per fer mal a la parella i obtenir-ne diners. 

  • Les sospites de les denúncies falses novament són especialment altes entre els nois joves de 16 a 24 anys: un ample 59% ho creu. Per contra, les noies de la mateixa franja són les que menys ho pensen, el 28%.

Per acabar: Si dividim la població per ideologia política, els votants de Vox són els únics que també veuen un greuge cap al sexe masculí (4,2), a diferència de la resta de votants.