Societat
Imatge d'un establiment d''Enrique Tomás'
Foto: Imatge d'un establiment d''Enrique Tomás' | Instagram / @enriquetomas
Llengua

Arxivada una reclamació contra Enrique Tomás per discrimació lingüística

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'un establiment d''Enrique Tomás'
Foto: Imatge d'un establiment d''Enrique Tomás' | Instagram / @enriquetomas

L'advocada Maria Vila, tertuliana en alguns mitjans de comunicació i molt activa a les xarxes socials, denuncia que l'Agència Catalana del Consum ha arxivat l'expedient per la reclamació que va presentar contra 'Enrique Tomás' l'any passat per discriminació lingüística. 

Per què és important? L'empresa, dedicada principalment a la venda de pernils, embotits i vi, havia reconegut (i posat per escrit) que les dependentes de l'establiment on es va produir el conflicte "ni parlen ni entenen el català". 

D'on venim? El 6 d'octubre del 2023, l'advocada va explicar els fets a través de les xarxes socials. 

  • "A la meva àvia, de 81anys, no li han servit un entrepà de pernil a l'Enrique Tomás del carrer Craywinckel de Barcelona perquè l'ha demanat en català", va denunciar a través del seu compte d'X (abans Twitter). 
  • Vila també va indicar que l'establiment no tenia fulls de reclamació, alhora que va anunciar que procediria a fer "les queixes pertinents".

Davant d'això, l'empresa va respondre a Vila dos dies després, quan la publicació ja s'havia fet viral, pel pes mediàtic de la denunciant. 

  • "Ens agradaria parlar amb vostè per entendre bé què ha passat", li van proposar. 
  • L'empresa va assegurar llavors haver-se posat en contacte amb el franquiciat corresponent per acabar afirmant que "sempre hem sigut molt curosos amb la nostre llengua", amb falta d'ortografia inclosa. 

Què en sabem? Quatre mesos després, Maria Vila ha rebut la notificació de l'Agència Catalana del Consum i l'advocada lamenta la manera com s'ha tancat el cas: amb una notificació de l'arxiu de l'expedient. 

  • L'ACC justifica la decisió dient que "l'empresa ha acreditat el compliment de la regulació aplicable als drets lingüístics". 
  • Vila adjunta a la publicació una imatge de la notificació rebuda en contrast amb una captura de l'acta on 'Enrique Tomás' admetia el desconeixement de l'idioma per part del personal de la botiga. 

Categoria: Societat