Societat
Un bomber apagant un cotxe que s'ha incendiat
Foto: Un bomber apagant un cotxe que s'ha incendiat | Hush Naidoo Jade / Unsplash
Mobilitat

Els cotxes elèctrics s'incendien més que els de combustió?

Temps de lectura: 3 minuts
Un bomber apagant un cotxe que s'ha incendiat
Foto: Un bomber apagant un cotxe que s'ha incendiat | Hush Naidoo Jade / Unsplash

Hi ha molts mites que circulen a l'entorn dels cotxes elèctrics. Un dels rumors habituals és que pateixen un risc molt elevat d'incendiar-se. L'Organització de Consumidors i Usuaris ha volgut aclarir el tema i revelar si està (o no) justificat el temor dels cada més conductors que es plantegen fer el salt del vehicle de combustió a l'elèctric. 

Per què és important? Contradient el mite, l'OCU assegura que un incendi en un cotxe elèctric és molt menys probable que en altres vehicles.

Què en sabem? Un cotxe amb motor de combustió dièsel o benzina és altament inflamable.

  • "Aquest tipus de vehicles tenen un risc 10 vegades més gran de començar a cremar que un cotxe elèctric", assegura l'OCU, basant-se en estudis realitzats als països nòrdics, Austràlia i els Estats Units, on el parc de cotxes elèctrics és més abundant que aquí.

Causes. Un cotxe elèctric pot arribar a incendiar-se per un accident que provoqui un dany a les bateries o, més rarament, a un defecte.

  • "Això desencadena una reacció química que allibera molta calor i provoca el foc" tot i que "l'explosió espontània de les bateries és improbable", segons indica aquesta organització. 
  • També es podria originar un incendi si, en passar per un terreny molt irregular, es perfora alguna de les bateries situades a la part baixa del cotxe que, per norma general, estarà protegida i reforçada en el cas dels elèctrics. 

Tot i això, sí que hi ha una veritat en aquesta informació boca-orella: un cotxe elèctric incendiat costa més d'apagar que un de gasolina o gasoil.

  • Segons l'OCU, el motiu és que "els bombers han d'aplicar protocols diferents i es triga més temps a poder extingir totalment el foc".

Prevenció. Per prevenir els incendis a cotxes elèctrics i evitar danys personals en cas d'un foc, aquesta organització de consumidors dona un seguit de consells. 

  • No manipulis ni modifiquis mai els elements elèctrics del cotxe.
  • Mantingues en bon estat el carregador del domicili i la instal·lació elèctrica a què està connectat.
  • Els cotxes elèctrics disposen d'un sistema automàtic que desconnecta el circuit d´alta tensió en cas d'accident, però també pots fer-ho manualment si aquest sistema falla, per així evitar el risc d'electrocucions.
  • En cas que l'incendi ja s'hagi produït, avisa immediatament els bombers.
  • No intentis mai extingir un foc en un vehicle elèctric amb aigua. S'ha de fer amb un extintor en concret aprovat per a aquest tipus d'actuacions.
  • Tingues el teu cotxe en bon estat i passa les revisions previstes pel fabricant.

Context. L'Organització de Consumidors i Usuaris es va crear fa 40 anys per defensar els drets de la ciutadania a l'hora d'adquirir tota mena de productes. 

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Mobilitat