Societat
Gemma Ubasart, consellera de Justícia
Foto: Gemma Ubasart, consellera de Justícia | govern.cat
Presons

Justícia pacta posar més vigilància a les cuines mentre continuen les protestes a les presons

Temps de lectura: 2 minuts
Gemma Ubasart, consellera de Justícia
Foto: Gemma Ubasart, consellera de Justícia | govern.cat

El Departament de Justícia s'ha compromès a reforçar la vigilància dels serveis de les presons, especialment les cuines, en una reunió amb el comitè d'empresa del Centre d'Iniciatives de la Reinserció, on estava contractada la treballadora assassinada per un pres.

Per què és important? Prop de 200 funcionaris s'han concentrat aquest dilluns a les portes de les presons després de l'assassinat d'una treballadora a la presó de Mas d'Enric. Han denunciat la "manca de seguretat" que pateixen i han exigit la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del director de la presó. 

En detall: Entre les mesures pactades, proposades pels companys de la cuinera assassinada i que s'aplicaran de forma immediata, figura incrementar el personal funcionari destinat a la vigilància dels serveis bàsics de les presons, especialment a les cuines.

  • També es reforçaran els sistemes d'emergència, facilitant dispositius de comunicació i polsadors d'alerta en el personal, d'ús obligatori, i s'incrementarà el nombre de treballadors de les cuines, especialment en alguns torns, una mesura que des de dijous passat s'ha implantat a la presó de Mas d'Enric.
  • Aquestes mesures, però, arriben tard i podrien no ser suficients per als treballadors que barren el pas als centres penitenciaris catalans, ja que els sindicats han plantat en dues ocasions la consellera Ubasart en les trobades que els havia plantejat.

D'on venim? Els treballadors penitenciaris han acusat al Departament de Justícia de mentir i manipular i han exigit a la titular de Justícia que "admeti que no està preparada i plegui": "Senyora consellera només li demanem que accepti i admeti que no està preparada, és com posar la guineu a vigilar la gallina", han dit.

  • Segons el Govern, uns 4.000 interns no poden sortir de les cel·les, en una situació de "confinament", en paraules de la consellera Gemma Ubasart, que ho considera pitjor que el que es va viure amb la pandèmia.