Societat
Protesta a les portes de la presó de Lleida per exigir més seguretat als centres penitenciaris
Foto: Protesta a les portes de la presó de Lleida per exigir més seguretat als centres penitenciaris | X / @UGTTerresLleida
Protesta

Les protestes dels funcionaris de presons es traslladen aquest matí a la Plaça Sant Jaume

Temps de lectura: 3 minuts
Protesta a les portes de la presó de Lleida per exigir més seguretat als centres penitenciaris
Foto: Protesta a les portes de la presó de Lleida per exigir més seguretat als centres penitenciaris | X / @UGTTerresLleida

Els funcionaris de presons protesten aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per tornar a demanar al president Pere Aragonès la destitució immediata de Gemma Ubasart. La consellera de Justícia es nega a dimitir i compareixerà dijous al matí al Parlament per explicar la situació. 

Per què és important? Quan Pere Aragonès va anunciar les eleccions anticipades per al 12-M, encara no sabia que aquest greu conflicte als centres penitenciaris li esclataria a les mans en el pitjor moment. 

D'on venim? Tot va començar dimecres 13 de març arran de l'assassinat de Núria López, cuinera de Mas d'Enric, per part d'un reclús.

  • Però el malestar dels funcionaris de presons ve de molt lluny i el crim perpretat a aquesta presó de Tarragona ha estat la gota que ha fet vessar el got. 

Què en sabem? Una setmana després de l'esclat del conflicte, el Govern no ha aconseguit, ni de bon tros, controlar la situació. 

  • Les veus de protesta es podran sentir aquest matí davant mateix del Palau de la Generalitat, on els funcionaris de presons, organitzats al marge dels sis sindicats del sector, han convocat una concentració. 
  • Hi reclamaran que Aragonès destitueixi la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. 

A més, Junts, PSC i Vox han demanat a la consellera Ubasart que doni explicacions davant la Diputació Permanent i està previst que demà dijous comparegui al Parlament. 

Què diuen els treballadors? En una roda de premsa ahir dimarts, quatre treballadors de les presons de Mas d'Enric (Tarragona) i Quatre Camins (Barcelona) han exposat les seves reivindicacions, sense fer públic el seu cognom. 

  • Gabriel (Funcionari): "No pot ser que el primer dia de feina d'un treballador temporal interí faci nit sol en una sala plena d'elements de seguretat sense haver rebut formació. És exposar-nos en risc tant a treballadors com a interns".
  • Francina (Funcionària): "Consellera Ubasart, donin-nos les gràcies per no haver convocat vaga, perquè no sé com podrien haver trobat tants funcionaris per cobrir els serveis mínims". 
  • Sandra (Jurista): "Volem estar dirigits per persones que saben escoltar. Nosaltres sabem què és passar tensió cada dia. Les presons catalanes no són el projecte de cap visionari. Mà estesa? No acceptarem mans tacades de sang. Volem dimissions".
  • Raquel (Funcionària de presons): "Hi ha interns que prefereixen estar en aïllament que al pati, perquè tenen por, totes les tipologies estan barrejades amb el problema que comporta... No som prous treballadors per crear entorns segurs".


Què hi diu el Govern? La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha avisat als treballadors de presons que la seva obligació és vetllar per garantir el normal funcionament dels centres i ha advertit del "risc d'entorpir-lo" alterant la seguretat per emparar-se en el "dret" a la protesta.

  • "La línia vermella no pot ser tallar un cap", ha assegurat Plaja en referència a la petició de dimissió d'Ubasart.
  • Ha indicat que les presons han reprès l’activitat ordinària, però lamentant que "no s’ha recuperat la normalitat". 
  • "No podem privar els reclusos dels seus drets. El dret a la protesta no pot passar per sobre dels drets de les persones", ha replicat Plaja als convocants de les protestes.