Societat
Alerta alimentària per uns melons procedents del Marroc
Foto: Alerta alimentària per uns melons procedents del Marroc | Flickr
Alimentació

Risc "seriós" per uns melons del Marroc contaminats amb un insecticida

Temps de lectura: 2 minuts
Alerta alimentària per uns melons procedents del Marroc
Foto: Alerta alimentària per uns melons procedents del Marroc | Flickr

El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Rasff) ha llançat una nova alerta alimentària després de detectar residus d'un pesticida desautoritzat en melons procedents del Marroc.

Què en sabem? Es tracta del pesticida clorpirifòs, un insecticida organofosfat molt utilitzat en el control de plagues agrícoles, sobretot en cultius de soja, blat de moro, blat i gira-sol.

  • Aquest insecticida actua inhibint l'acetilcolinesterasa i causant enverinament per col·lapse del sistema nerviós de l'insecte.
  • En la notificació de la Rasff es parla de risc "potencialment seriós" després de superar-se en les anàlisis realitzades el nivell màxim permès de 0,01 mg/kg – ppm d’aquesta substància. 

D'on venim? El 2019, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va manifestar la seva preocupació sobre els possibles efectes genotòxics i neurològics que podia provocar en nens la ingesta d'aquest pesticida a través dels aliments.

  • Llavors, va assegurar que no es podia establir cap nivell d'exposició segur (o valor de referència toxicològic) per a la substància. Per això, el seu ús no està permès a la Unió Europea des del 2020.
  • Facua ha criticat l'escassa informació publicada per la Comissió Europea, perquè sembra la sospita sobre tots els melons procedents del Marroc. No es donen detalls sobre la companyia productora ni de la zona del país on s'han conreat: "Això impossibilita que els consumidors puguin comprovar si han comprat o consumit algun dels productes alertats".

Per acabar: L'estiu passat es va detectar una altra alerta similar amb les síndries procedents del Marroc. En aquest cas, es van detectar elevats nivells d'un plaguicida no autoritzat, el metomil, i el nivell de risc es va categoritzar com a "greu". 

  • El lot afectat, que es va comercialitzar a Catalunya, contenia restes d'aquest insecticida en nivells que superaven 25 vegades el límit màxim de residus permès en la legislació europea.
Categoria: Societat
Etiquetes: Alimentació Salut