Tecnologia i Ciència
El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial
Foto: El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial | Pexels
Tecnologia

Recomanen evitar el ChatGPT a la Generalitat, ajuntaments i universitats

Temps de lectura: 2 minuts
El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial
Foto: El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial | Pexels

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) recomana a la Generalitat, ajuntaments, escoles i universitats que no es faci servir el xat d'intel·ligència artificial ChatGPT. 

Què en sabem? Es tracta d'una recomanació publicada per part d'aquest organisme independent català, que proposa evitar l'ús del xat en la prestació de serveis públics quan es tractin dades personals fins que el Comitè Europeu de Protecció de Dades es pronunciï al respecte.

El motiu: L'APDCAT adverteix sobre els riscos d'incorporar aquesta eina pel que fa al compliment dels requeriments en matèria de protecció de dades.

En detall: L'organisme català reconeix la intel·ligència artificial com una eina de suport a la presa de decisions en qualsevol àmbit, però alhora reclama que el seu desenvolupament respecti el marc normatiu. 

Què diu? 

  • "Avui dia l'ús del ChatGPT genera dubtes "importants" sobre la informació de caràcter personal que tracta, tant la de les persones que l'utilitzen directament com la de tercers que s'hi pot estar bolcant.
  • Això pot incloure el tractament d'informació sensible o relativa a col·lectius vulnerables, com ara menors d'edat, "sense control i sense una base jurídica adequada".
  • L'ens també alerta dels dubtes per la manca de control que tenen les persones afectades sobre aquest tractament i adverteix del desconeixement clar de les condicions de seguretat, els terminis de conservació de les dades o la comunicació de dades a tercers.

D'on venim? L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEDP) investiga el ChatGPT per un possible incompliment de la normativa.

  • De moment, Espanya només investiga l'eina perquè sospita que es podrien vulnerar els drets de les persones, però obre la porta a una possible prohibició del xat intel·ligent, com ja ha fet Itàlia.

 

Etiqueta: ChatGPT