Tecnologia i Ciència
Windows
Foto: Windows | Windows
Tecnologia

Llei antimonopoli digital: Aquestes empreses ja no poden transferir les teves dades

Temps de lectura: 2 minuts
Windows
Foto: Windows | Windows

Alphabet, Meta, Microsoft, Amazon, Apple i ByteDance són, a partir d'avui, "guardianes d'accés" i estaran obligades a complir amb la pionera Llei de Mercats Digitals europea.

Per què és important? L'encarregada de designar aquestes empreses ha estat la Comissió Europea que pretén acabar d'una vegada per totes amb les pràctiques anticompetitives i d'abús de poder d'aquests gegants digitals.

En detall: Aquesta nova llei és antimonopoli i prohibeix, entre altres mesures, que les companyies puguin transferir informació dels seus usuaris entre plataformes del mateix grup.

  • Meta, per exemple, ja no podrà obligar a vincular Facebook o Whatsapp a aquelles aplicacions que els interessin per aconseguir transferir dades.

Com t'afecta: A partir d'ara la idea és que independentment de si el teu sistema és d'Amazon o de Microsoft tinguis accés a totes les aplicacions i no només a aquelles vinculades a la mateixa companyia.

Què vol dir? El concepte "guardians d'accés" implica que són les empreses reconegudes com a portals d'accés per a tenir accés a informació. 

  • Així, se'ls reconeix una responsabilitat extra i més obligacions de control per evitar que puguin abusar de la seva posició de poder.
  • Brussel·les ha elaborat una llista de 22 serveis oferits per aquestes companyies que hauran d'acatar la nova normativa: Instagram, Youtube, WhatsApp, LinkedIn, Messenger, Safari i App Store, en són alguns.

En profunditat: El que relaciona tots els noms de la llista és que són empreses amb un volum de negoci analitzat i similar, molt elevat. També que tinguin almenys 45 milions d'usuaris actius al mes i més de 10.000 usuaris comercials actius anualment durant els últims tres anys.

Previsions: A partir d'ara, els usuaris hauran d'autoritzar que aquestes companyies puguin transferir les seves dades entre serveis de la mateixa companyia.