Tecnologia i Ciència
Ciberdelinqüent
Foto: Ciberdelinqüent
Estafa

L'estafa del 'sí' en respondre el telèfon: t'expliquem com evitar-la

Temps de lectura: 3 minuts
Ciberdelinqüent
Foto: Ciberdelinqüent

Els estafadors i delinqüents cibernètics han trobat un nou frau per enganyar a persones desprevingudes, el que es coneix com el frau del "sí" en respondre el telèfon. 

Per què és important? Les estafes a través de trucades telefòniques o a través de missatges són cada vegada més recurrents. Les tècniques utilitzades pels lladres són cada vegada més precises i difícils de detectar. 

Què en sabem? Les trucades telefòniques són una forma comuna de comunicació entre amics, familiars, companys de feina o desconeguts i és habitual respondre amb un simple "sí". 

  • Aquesta petita resposta aparentment inofensiva pot ser la portada d'entrada dels ciberdelinqüents i d'una sèrie de problemes. 

En detall: El nou frau a través de les trucades telefòniques es basa a trucar a un número de telèfon i gravar la veu de la víctima. Amb un simple "sí", els ciberdelinqüents ja tenen el material suficient per dur a terme el seu pla. 

  • Els estafadors utilitzen la veu gravada per autoritzar transaccions financeres, contractes o inclús falsificar la nostra identitat. 
  • A més, les gravacions de veu també poden ser manipulades i utilitzades com evidència en situacions que podrien posar en risc la reputació de les víctimes. 

En profunditat: Segons la Guàrdia Civil, així és el modus operandi dels estafadors quan utilitzen aquesta tècnica. 

  • Pas 1: La trucada inicial. La víctima rep una trucada de l'estafador que es fa passar per una altra persona. L'estafador pot mantenir una conversa amb el receptor de la trucada per obtenir més paraules gravades. A vegades, les víctimes reben una trucada i en respondre "sí" no reben més respostes. 
  • Pas 2: Mantenir diàleg i fer preguntes. Els estafadors conduiran la conversa amb la víctima per fer-li preguntes amb resposta "sí" i mantenir el màxim la duració de la trucada. 
  • Pas 3: Gravació de la resposta "sí". Els ciberdelinqüents esperaran pacientment fins que la víctima acabi dient l'afirmació "sí" a alguna de les preguntes, mentre està gravant amb una aplicació. 
  • Pas 4: Ús de la gravació. Amb la gravació de la veu, els estafadors intentaran utilitzar-la per donar d'alta en algun servei bancari amb el nom de la víctima o altres operacions. 

Què fer si soc víctima? Segons la Guàrdia Civil, si hi ha dubtes que ha caigut en el frau del "sí", el primer que cal és reaccionar ràpidament. 

  • En el moment dels fets, si hi ha sospites, cal acabar la trucada. A més, no és convenient proporcionar informació confidencial i addicional a través del telèfon.
  • Comprovar que el número que truca és oficial, és a dir, que pertany a l'empresa o entitat que diuen ser. 
  • Si se sospita que s'ha estat estafat, cal fer un seguiment minuciós dels comptes bancaris i les targetes de crèdit per detectar qualsevol activitat inusual. 
  • Canviar les contrasenyes i els codis de seguretat. 
  • Mantenir i guardar els registres de qualsevol evidència del fet delictiu: el número de telèfon, correus electrònics o missatges de text.
  • Finalment, cal denunciar l'estafa a qualsevol comissaria de la policia.