Tecnologia i Ciència
Cercles de fades trobats a Namíbia
Foto: Cercles de fades trobats a Namíbia | EFE
Ciència

Troben misteriosos 'cercles de fades' a deserts de mig món: què en sabem?

Temps de lectura: 3 minuts
Cercles de fades trobats a Namíbia
Foto: Cercles de fades trobats a Namíbia | EFE

Un grup de científics espanyols ha fet una troballa que aprofundeix en el misteri dels coneguts com a 'cercles de fades'. Un recent estudi amb intel·ligència artificial i imatges per satèl·lit ha permès trobar aquests cercles de terra fins a 236 indrets del món, sense encara tenir prou informació per saber amb seguretat com s'originen i quin és el seu impacte en l'entorn.

Per què és important? La troballa implica l'extensió d'aquests patrons geomètrics més enllà d'on s'havien registrat fins ara, ja que es creia que eren exclusius dels deserts de Namíbia i Austràlia. 

En profunditat: Es tracta de cercles de terra envoltats d'anells de vegetació, una formació natural en què la vegetació crea una circumferència i que es pot observar a les zones àrides del planeta.

  • Els investigadors han fet servir models basats en intel·ligència artificial per classificar imatges de satèl·lits i, així, obtenir 263 indrets on es poden observar patrons similars als cercles de fades.
  • D'aquesta manera, aquests ja no són només exclusius de Namíbia i Austràlia occidental, sinó que també se'n troben al Sahel, el Sàhara Occidental, el Corn d'Àfrica, Madagascar, el sud-oest d'Àsia i Austràlia Central.
  • La troballa ha estat publicada per la prestigiosa revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Què diuen? En declaracions de Manuel Delgado Baquerizo, líder del BioFunLab de l'IRNAS-CSIC, a l'agència SINC...

  • "El nostre estudi proporciona evidències que les formacions de vegetació en cercles de fades són molt més comuns del que es pensava amb anterioritat, cosa que ens ha permès, per primer cop, comprendre globalment els factors que afecten la seva distribució".
  • Per a Emilio Guirado, investigador de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi 'Ramón Margalef' de la Universitat d'Alacant, "analitzar els seus efectes en el funcionament dels ecosistemes i descobrir els factors ambientals que determinen la seva distribució és fonamental per comprendre millor les causes de la formació d'aquests patrons de vegetació i la seva importància ecològica".

Els motius: Es pensa que la combinació de determinades característiques del sòl i el clima (com presentar un baix contingut de nitrogen i una precipitació mitjana inferior a 200 mil·límetres a l'any) està relacionada amb la presència d'aquests cercles de fades. 

  • Així mateix, perd pes per als científics la teoria que les termites i les formigues puguin ser determinants per explicar el misteri, sent un factor predictiu més important en els casos de Namíbia, però no al Sahel o Austràlia.

A partir d'ara: Aquests resultats "obren la porta" a futures investigacions per determinar si aquests patrons poden indicar la "degradació dels ecosistemes com a resultat del canvi climàtic", com passa amb altres formacions de vegetació a zones àrides, segons Miguel Berdugo, investigador d'ETH-Zúrich (Suïssa) i la Universitat Complutense de Madrid.

Etiqueta: Medi ambient