Tecnologia i Ciència
Mòbil
Foto: Mòbil
Estafa

Nova estafa dels 'likes' a WhatsApp: "Hi ha víctimes que han perdut 18.000 euros en 48 hores"

Temps de lectura: 3 minuts
Mòbil
Foto: Mòbil

La Policia Nacional ha advertit que s'ha posat de moda una nova estafa on s'ofereixen diners per 'likes' o 'm'agrades' i que està arribant a través de WhatsApp a tot el país. 

Què en sabem? Per enganyar els usuaris, els ciberdelinqüents escriuen a números aleatoris per WhatsApp i fingeixen ser reclutadors de llocs de feina d'Instagram, Facebook, TikTok o altres xarxes.

  • Inicialment, proposen a les víctimes una feina falsa per guanyar entre 50 i 600 euros diaris, quan, en realitat, és una estafa per aconseguir les vostres dades bancàries.
  • La Policia Nacional ha assegurat que ja hi ha víctimes que han perdut 18.000 euros en només 48 hores.

Com funciona? "Treballem amb empreses d'Instagram que estan disposades a pagar per tenir un abast més gran, per la qual cosa la nostra empresa necessita contractar un munt d'empleats. Et faré un encàrrec de prova i, un cop acabat, et pagaré cinc euros per veure si estàs preparat per a la feina. Podeu guanyar entre 50 i 600 euros o més al dia. T'interessa treballar amb nosaltres?".

  • Amb aquest missatge comença l'estafa que està arribant a través de WhatsApp a persones de tot Espanya. 
  • Són molts els que cauen en la trampa, ja que la feina que els demanen és molt senzilla i suposadament permet guanyar un bon sou.
  • Tot comença amb una prova: l'estafador demana que l'usuari faci un 'm'agrada' a una publicació o que segueixi un perfil i que enviïn una captura de pantalla. Després de fer-ho, algunes víctimes reben una petita recompensa que els convida a confiar en aquesta suposada feina.
  • Més endavant, l'estafador convida la víctima a seguir la conversa a Telegram, una aplicació en la qual és més fàcil no deixar rastre. És en aquest moment quan la cosa es complica: perquè la mentida es torni més creïble, l'estafador explica a la víctima el codi de seguretat que haurà d'enviar a una comptable a través de WhatsApp. 
  • La comptable respon sempre al moment i, després de rebre el codi, ofereix a la víctima un lloc de feina com a "treballador oficial" de l'empresa on haurà de dur a terme tasques com mirar un vídeo de YouTube i donar-li 'like' o entrar en un enllaç, entre d'altres.
  • En aquest punt, els ciberdelinqüents comencen a demanar als usuaris que enviïn Bizums a altres números per, en teoria, obtenir una recompensa més gran, però sempre acaben perdent: després de fer-los una transferència gran, simplement desapareixen i t'adones que t'han estafat. 

Per acabar: Les ciberestafes ja són el segon delicte més denunciat a Espanya després del furt, segons les darreres estadístiques publicades pel Ministeri de l'Interior.