Barcelona i Àrea
Concert de Bruce Springsteen a l'Estadi Olímpic Lluís Companys
Foto: Concert de Bruce Springsteen a l'Estadi Olímpic Lluís Companys | Europa Press
Lleure

L'altra cara dels concerts a Barcelona: els veïns amenacen amb una nova denúncia

Temps de lectura: 2 minuts
Concert de Bruce Springsteen a l'Estadi Olímpic Lluís Companys
Foto: Concert de Bruce Springsteen a l'Estadi Olímpic Lluís Companys | Europa Press

Barcelona és un gran reclam per als organitzadors de concerts. Bruce Springsteen, Coldplay, Beyoncé... Tots tres han escollit la capital catalana com a única parada a Espanya en les seves gires mundials. I els festivals ofereixen un estiu de música i divertiment, com el Primavera Sound o el Sónar. Tanmateix, darrere s'hi amaga una cara B: veïns que passen nits en vela.

Per què és important? Els concerts i festivals amaguen al darrere diverses problemàtiques. A la revenda d'entrades falses (que ha deixat centenars de fans de Coldplay amb un pam de nassos), se li suma l'impacte del soroll sobre la vida dels barcelonins que viuen en zones properes.

A fons: Els veïns del Parc del Fòrum es passen molts mesos exposats al soroll d'esdeveniments de gran format com és el Primavera Sound i molts altres, com la Feria de Abril o el Cruïlla. Tanmateix, recalquen que no és un problema exclusiu d'aquesta zona de la ciutat, sinó d'altres com el Poble-sec, el Raval, Gràcia o Montjuïc.

  • De fet, la indignació s'estén als barris propers de l'Estadi Olímpic Lluís Companys. La plataforma Afectats Contaminació Acústica i Massificació d'Esdeveniments (PACAME) assegura que "el terra tremolava" durant l'últim concert, de la Beyoncé. I ha penjat una foto d'un sonòmetre, que ha mesurat 72,3 decibels "a un quilòmetre de distància".

Què diuen? Els veïns alerten que la contaminació acústica és un "problema de salut" que impacta en les persones. No només dificulten el descans fins i tot en dia laborable, quan cal matinar l'endemà, sinó que preocupen també les dones embarassades i nadons, que poden tenir problemes del son i altres afectacions.

  • És per això que les entitats demanen traslladar els grans festivals fora de la ciutat i no descarten presentar una nova denúncia contra el consistori, després que la que van interposar l'estiu passat quedés en no res.

Protestes: Els veïns del Fòrum s'han mobilitzat coincidint amb el festival Primavera Sound. Al crit d'"Aquí volem dormir!" i amb altres lemes com "El soroll mata" o "Prou soroll", van portar les seves queixes al costat del Parc del Fòrum, convocats per Stop Concerts i Xarxa Veïnal contra el Soroll (XAVECS).

Tanmateix: La justícia va arxivar la denúncia dels veïns contra els alts càrrecs de l'Ajuntament l'any passat pel soroll dels concerts del Fòrum. El jutjat va considerar que no estava "prou justificat" que s’hagués portat a terme algun delicte i va decretar el sobreseïment provisional de les actuacions.