Societat
Estafa

Centenars de víctimes d'entrades falses per Coldplay a Barcelona: "He sigut ximple"

Temps de lectura: 4 minuts

Sense concert ni diners. La venda d'entrades falses per assistir a algun dels quatre concerts de Coldplay ha aixecat una gran alarma. Centenars de fans s'han quedat a les portes de l'Estadi Olímpic Lluís Company sense poder gaudir de la banda britànica, mentre que d'altres no han rebut cap entrada malgrat haver fet el pagament.

Per què és important? Les estafes amb la revenda d'entrades és una pràctica delictiva habitual en la celebració de grans esdeveniments. Aquest cop, ha esquitxat el pas per Barcelona de la famosa Coldplay, que ha ofert quatre concerts aquests dies a la capital catalana. Els afectats s'han organitzat en una plataforma i podrien arribar als 300. 

En xifres: Les denúncies que els Mossos d'Esquadra han rebut per una estafa relacionada amb entrades per als concerts de Coldplay ascendeixen a 52, segons avança 'El Periódico' i han confirmat fonts del cos a l'ACN. Tanmateix, els investigadors tenen coneixement que hi ha almenys unes 200 víctimes, tant de Catalunya com d'arreu de l'Estat i fins i tot d'altres països.

A fons: El cas més comú és el d'una mateixa entrada venuda a diferents persones de manera que només la primera que arriba al lloc del concert pot accedir al recinte, mentre que a la resta el personal li denega el pas. Els estafadors venien la mateixa entrada a diverses persones o en falsificaven de reals i en canviaven el dia.

  • Segons indiquen les fonts dels Mossos, les víctimes que tenen comptabilitzades van comprar entrades a dues persones que tenien un perfil a les xarxes on semblaven influencers per tenir credibilitat. Sota aquesta aparença, els dos investigats van vendre una mateixa entrada a moltes persones.
  • Un dels estafadors venia les entrades a 110 euros i els Mossos calculen que n'hauria recaptat més de 5.700 euros; l'altre hauria estafat a 140 víctimes més de 7.000 euro. Un dels investigats té antecedents per fets similars. 

Què diuen? Diversos fans afectats han explicat com han caigut en el parany de les entrades falses. Un testimoni d'això és l'Alba, que reconeix haver estat "estafada" quan va veure un tweet oferint dues entrades per 200 euros; en el seu cas, mai no les ha rebut.

  • "Al principi semblava de fiar. Li vaig demanar que m'enviés un vídeo de les entrades per verificar que les tenia, i al cap de dos minuts me'l va enviar. Va ser tan ràpid que no vaig pensar que fos fals i, per això, vaig decidir comprar-l'hi."
  • Tot seguit, per assegurar-se, li va enviar el preu d'una entrada i li va demanar que l'hi envies només una, cosa a la qual va accedir. Un cop li havia fet la transferència, la presumpta estafadora va dir-li que l'aplicació no li deixava enviar-ne només una, i li va demanar que li pagués només la meitat de la segona per seguir amb el procés.
  • "Com que me'n refiava perquè podria haver-me deixat de parlar ja, perquè portàvem parlant tot el dia, ella donant-me opcions, dient-me que si no funcionava em tornaria els diners, semblava sincera... així que me'n vaig tornar a refiar i li vaig passar els 100 euros que faltaven. Em va dir que me les enviava de seguida, però ho va portar fins al final fins que em va bloquejar".
  • "Sé que direu que es veia de venir, que he sigut ximple en refiar-me d'algú així... Rellegeixo tota la conversa i hauria d'haver-me'n adonat, però no ho he fet i ara estic emprenyada".

Detinguts: Els agents van detenir la nit de dijous a divendres quatre persones per vendre passis especials, polseres i credencials per accedir als concerts de forma fraudulenta a la rodalia de l'estadi.

  • Els homes, que tenen antecedents per fets similars, suplantaven la identitat dels organitzadors i buscaven possibles víctimes al voltant de l'Estadi Olímpic.

Per acabar: Els Mossos proposen que les entrades siguin nominatives per evitar estafes com aquestes, recomanen comprar-les per canals oficials i fan una crida a denunciar l'engany a qui n'hagi estat víctima.