Cultura i Pantalles
La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, el setembre de 2022
Foto: La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, el setembre de 2022 | Europa Press
TV3

Rosa Romà, presidenta de la CCMA: "Frivolitzar amb el nazisme és una línia vermella"

Temps de lectura: 3 minuts
La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, el setembre de 2022
Foto: La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, el setembre de 2022 | Europa Press

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, assegura que frivolitzar amb el nazisme és una "línia vermella" de l'empresa pública que gestiona TV3 i Catalunya Ràdio. Ho ha afirmat en una entrevista a Crític després de l'acomiadament de  l'humorista Manel Vidal per relacionar el PSC amb la ideologia nazi al programa Zona Franca.

Què en sabem? "Per més que sigui en un context humorístic, frivolitzar amb el nazisme és una línia vermella", assenyala la periodista.  Altres límits que estableix són "denigrar minories ètniques o col·lectius especialment vulnerables com poden ser els infants".

  • Aquests aspectes, afegeix, ja es recullen en el llibre d'estil de la CCMA i en les direccions de la televisió i l'emissora de ràdio.

Tot i això, Romà sosté que aquestes limitacions no fan incompatible "en cap cas el fet que s'hagi de poder parlar de política d'economia, educació o de societat amb to crític que calgui, només faltaria".

  • "Això ja s’ha fet, es fa i es farà a TV3 i a la resta de continguts de la CCMA. Forma part de qualsevol societat democràtica avançada i madura", argumenta.

D'on venim? El comiat de Vidal per part del director de TV3 va provocar la renúncia del director del Zona Franca, Joel Díaz. La seva decisió, un gest de protesta per l'acomiadament, ha provocat la cancel·lació temporal de l'espai televisiu.

  • Romà ha lamentat la renúncia de Díaz perquè era una aposta de la nova direcció de TV3 que "arriscava, aportava noves mirades envers la societat i arribava a públics nous.  
  • La màxima dirigent de la CCMA ha volgut deixar clar que l'òrgan públic mai entra a valorar els continguts de la televisió o la ràdio, i que es limita a donar "directrius generals i vetllar pel compliment del pla estratègic que busca la refundació de la Corporació perquè sigui útil els propers 20 o 30 anys".

  • La presidenta es compromet a evitar que cap membre de la CCMA "pressioni sobre els continguts que s'emeten, i especialment en benefici d’un partit polític concret".

Al detall: Sobre altres polèmiques aparegudes recentment com les acusacions de fomentar l'odi des de la comunitat gitana al programa Bricoheroes, Romà considera que:

  • "Una societat democràtica i madura ha de saber riure's de sí mateixa. Ara bé, les polèmiques amb l'humor són inevitables en societats com la catalana, que són diverses".
  • "Cal preservar l'exercici lliure de l'humor sempre que respecti col·lectius vulnerables, la vida o la banalització de règims contraris als drets humans. I sempre tenint present que som en uns mitjans públics".

Cas Dalmases: Sobre l'escridassada del diputat Francesc Dalmases a la subdirectora del programa FAQS, la presidenta de la CCMA ha explicat que "tant de bo surtin a la llum més casos com aquest, perquè, fins que no siguin els mateixos periodistes que ho expliquin, no es pot actuar. En el cas de De Dalmases, ho vam veure perfectament.