Economies
Clientes del Banc Sabadell retirant diners del caixer
Foto: Clientes del Banc Sabadell retirant diners del caixer | ACN
Economia

La fallida del Silicon Valley pot ser una bona notícia: així la notarà la nostra butxaca

Temps de lectura: 4 minuts
Clientes del Banc Sabadell retirant diners del caixer
Foto: Clientes del Banc Sabadell retirant diners del caixer | ACN

La caiguda del Silicon Valley Bank (SVB) ha despertat les alarmes per la por que s'encomani a la resta del sistema financer, com va passar amb la crisi del 2008. Tanmateix, ens ha de preocupar? Els nostres diners estan en risc?

Per què és important? Les borses mundials han reflectit la patacada més gran d'un banc americà des de la Gran Recessió. De fet, a casa nostra, l'Ibex-35 ha començat la setmana amb nombres vermells.

Background:

  • El Silicon Valley Bank era el banc de les start ups o empreses emergents establertes a aquesta regió tecnològica de Califòrnia, necessitades de diners per dur a terme les seves idees.
  • Amb els diners dipositats per les empreses emergents, SVB contractava bons de l'estat a deu anys, un producte afectat per la pujada dels tipus d'interès. Els ha hagut de vendre per fer front unes pèrdues recents, cosa que s'ha sumat a la desconfiança dels seus dipositaris, que han demanat retirar els diners en massa. Així s'ha produït la caiguda.

L'impacte: 

  • La Regió Federal dels Estats Units ha assegurat que rescatarà tots els clients del SVB, garantint que recuperin tots els seus diners. Crearà un mecanisme amb 25.000 milions de dòlars que també donarà empara altres bancs. L'HSBC, la filial del Silicon Valley Bank al Regne Unit, també ha entrat en fallida, però les autoritats del país n'han anunciat la compra per aturar el cop.
  • L'Ibex-35 va caure dilluns un 3,5%, tancant el seu pitjor dia des del passat mes de juny, arrossegada per la caiguda del Banc Sabadell (11,41%), BBVA (8,01%), Bankinter (7,9%), Unicaja Banco (7,49%) i Santander (6,99%). Un dia després, l'Ibex-35 ha reflotat aquest dimarts amb pujades de més del 2%.

A la pràctica: Per resoldre els dubtes, l'economista expert i professor de la Universitat Pompeu Fabra Xavier Brun ha respost a les preguntes de Principal.

  • "Els clients del Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank... han d'estar tranquil·líssims, igual que ho havien d'estar la setmana passada, abans que passés tot. El Silicon Valley Bank és un banc regional, molt focalitzat en un àmbit molt concret, i amb una reserva federal que ha dit que tots els diners dipositats estan coberts. El Banc d'Espanya i el Banc Central Europeu també ho han garantit. Si les empreses que tenen diners al SVB no perdran ni un dólar, per què ho han de fer els clients del Banc Sabadell?".
  • "Com ho notarà la nostra butxaca? Doncs els tipus d'interès no pujaran tant com s'esperava, cosa que farà que els ingressos dels bancs no siguin tan alts com es preveia. Així que, d'una banda, per evitar que la gent retiri els diners, els bancs oferiran tipus d'interès més baixos, de forma que els diners que hi tenim tindran una major remuneració. D'una altra, la frenada dels tipus d'interès permetrà frenar l'augment de les hipoteques en la revisió de l'any vinent, i fins i tot podrien abaratir-se. Quant als preus dels productes dels supermercats, aquests no es veuran afectats, sinó que responen a la inflació, que ja s'esta moderant".
  • "Les autoritats descarten una crisi per la 'solidesa' del sistema financer europeu, i els compro el discurs. El nombre de bancs s'ha reduït més d'un 50% des de la crisi del 2008 i, als que hi ha, se'ls ha donat coixins de capital, més grans que abans. Així, ara mateix gaudeixen d'una millor salut i poden afrontar gairebé qualsevol problema. Ara bé, la borsa és extremista: si s'estén el pànic i tothom retira els seus diners, fins i tot el banc amb millor salut pot fer fallida demà mateix. Per això cal fugir dels titulars i missatges alarmistes".

Per acabar: Les borses europees es recuperen del sotrac del Silicon Valley i l'Ibex puja un +2,23%. L'indicador espanyol supera els 9.100 punts sota el lideratge de Melià (+4,65%) i Banc Sabadell (+4,50%).

Categoria: Economies