Economies
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Euríbor

L'euríbor puja al 4,15% al juliol i encareix fins a 227 euros les hipoteques variables

Temps de lectura: 2 minuts
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

L'Euríbor no deixa de créixer i ha tancat aquest mes de juliol amb una mitjana de 4,149%, la taxa més alta des del novembre de 2008.

Per què és important? L'Euríbor és l'índex de referència amb el qual s'ajusten les hipoteques variables a Espanya. De manera que si ell puja, les hipoteques també. Un 37% de la població espanyola té una hipoteca variable.

Situació actual: L'índex al qual fa referència la majoria d'hipoteques tanca juliol en el 4,15% i continua la seva escalada, a inicis d'aquest any estava al 3,337.

  • Durant aquest mes, l'euríbor s'ha enfilat 0,15 punts percentuals respecte del mes anterior, quan l'indicador a dotze mesos es va situar en el 4%.

A la pràctica: No totes les hipoteques es veuen afectades per la volatilitat de l'euríbor, només les de tipus variable.

  • Una hipoteca a tipus variable es compon de dues parts; d'una banda, el diferencial, que és un percentatge fix que es pacta amb el banc; d'una altra, l'euríbor.
  • Segons els càlculs del Banc Central Europeu (BCE), per cada 100.000 euros de préstec a 25 anys, de mitjana les hipoteques s'encariran prop de 240 euros en la quota mensual i 2,858 en la quota anual.

A més, l'escalada de les taxes d'interès ha portat moltes famílies a pensar a refugiar-se en les hipoteques de tipus fix per por a l'Euríbor. I és que la política monetària influeix en les hipoteques, ja que els bancs endureixen encara més les condicions de finançament als seus clients, que veuen com la seva quota mensual s'incrementa.

D'on venim? L'Euríbor continua pujant mes a mes de manera paral·lela als increments duts a terme pels bancs centrals. A la darrera reunió, el BCE va elevar els tipus en quatre punts, fins a una taxa del 4,25%.

  • A més, la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va apujar els tipus d'interès fins al 5,5%, el seu màxim en 22 anys.