Eleccions municipals 2023
Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona
Foto: Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona | PSC
Eleccions municipals

Collboni no veta ERC ni Junts, però avisa que no utilitzarà Barcelona "contra l'Estat"

Temps de lectura: 4 minuts
Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona
Foto: Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona | PSC

L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, afirma en una entrevista a l'ACN que està obert a dialogar "amb tothom" si guanya el 28M i que no governarà amb un partit que utilitzi l'Ajuntament de Barcelona per "fer proclames contra l'Estat".

Per què és important? Les enquestes situen Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (Junts) en un frec a frec per a les eleccions del 28 de maig. En cas que les urnes ho confirmin, el socialista tindria possibilitats de seguir governant la capital catalana, després que ho hagi fet amb l'alcaldessa de BComú, Ada Colau, durant aquest mandat fins a la seva polèmica sortida.

Què ha dit? 

  • No veta ERC d'unes hipotètiques negociacions perquè les coses han canviat "en positiu" després dels darrers anys, i cita com a mostra d'això l'acord de pressupostos de la Generalitat.
  • El candidat socialista fixa tres ítems a l'hora de negociar possibles pactes si guanya: compromís amb el creixement econòmic, garantir les polítiques socials i de cohesió i "lleialtat" a l'Estat i les institucions europees.

Sobre negociacions: "Amb qui es pot fer la coalició? Ja veurem", diu, avançant que dialogarà "amb tots els partits democràtics". "Jo no estaré amb un partit que converteixi l'Ajuntament en una plataforma per atacar l'Estat o fer proclames contra l'Estat o les institucions europees", deixa clar també.

Quant a l'alcaldessa Colau: El candidat fa gala de l'estabilitat i "cohesió" del govern de coalició amb BComú, però critica que moltes mesures s'han pres "sense haver escoltat i dialogat suficient" i basant-se "en el prejudici ideològic". Tot i que creu que és "incoherent" que Ada Colau es presenti a un tercer mandat i que ho fa perquè el projecte dels comuns és "personalista".

Sobre Junts: Collboni es pregunta quin és el programa de Xavier Trias i li retreu que "amagui" les sigles del partit en la seva candidatura. I critica el candidat de Junts per l'oposició a la unió del tramvia per la Diagonal i li demana "sentit comú". L'oposició de Trias, afegeix, té més a veure amb una "obsessió personal" que no pas amb una opció "raonable".

Què proposa per Barcelona?

  • L'alcaldable socialista situa l'accés a l'habitatge de lloguer com un dels principals problemes a la ciutat. Per fer-hi front, planteja principalment dues vies: topar els preus del lloguer i el 'pla 500', perquè l'Ajuntament bonifiqui amb 500 euros el lloguer de pisos de petits propietaris d'un o dos habitatges destinats a gent jove i menors de 35 anys.
  • Collboni assegura que la ciutat no està "endreçada" i admet que no està "gens content" amb la gestió de la transició arran del nou contracte de neteja, ja que apunta que les concessionàries "no ho han fet del tot bé". Per això, afirma que si és escollit alcalde convocarà les empreses concessionàries del contracte per veure quines mesures s'han de reforçar per accelerar la transició i fer-la bé.
  • Aposta per continuar desplegant els nous agents de la Guàrdia Urbana que s'han anat convocant durant aquest mandat i destaca que amb 3.500 s'arribarà a un màxim històric. Un cop desplegats tots, opta per reforçar la 'policia de barri' per promoure la prevenció dels conflictes. 
  • El candidat socialista és partidari de recuperar interiors d'illa en contraposició al model 'Superilla', perquè considera que és "més econòmic i coherent amb la trama Cerdà" i és "menys invasiu". "L'alternativa al cotxe no és tancar carrers; és més i millor oferta de transport públic", indica.
  • Collboni reconeix que no hi ha marge per augmentar el nombre de turistes que visiten Barcelona, però sí que veu marge per augmentar la "qualitat" del turisme que ve. Proposa atraure turisme asiàtic i nord-americà i argumenta que és el que té més nivell adquisitiu i alhora és "respectuós". 
  • Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport del Prat, un dels punts de discòrdia amb BComú durant el mandat, Collboni no està d'acord en el fet que voler l'ampliació sigui negacionisme climàtic, com diu Colau. "El debat sobre l'aeroport és el debat sobre com volem créixer econòmicament", indica. 

Previsions: Aquests són el calendari i les dates claus de les eleccions municipals del 2023.