Eleccions municipals 2023
Xavier Trias, candidat de Junts a l'Ajuntament de Barcelona
Foto: Xavier Trias, candidat de Junts a l'Ajuntament de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press
Eleccions municipals

Trias tanca un pacte amb el PDeCAT per anar junts a les eleccions de Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
Xavier Trias, candidat de Junts a l'Ajuntament de Barcelona
Foto: Xavier Trias, candidat de Junts a l'Ajuntament de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press

El candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ha tancat un pacte amb el PDeCAT de cara a les municipals, segons ha avançat ell mateix en una entrevista a Europa Press i ha pogut confirmar l'ACN.

Per què és important? Amb aquest moviment, Trias es distancia encara més de les sigles de Junts, de les que va prescindir en presentar la seva campanya, i personalitza la llista amb què es proposa recuperar l'alcaldia de la capital catalana. 

Què en sabem? 

  • L'exalcalde de CiU i exmilitant del PDeCAT assegura que l'acord amb aquest darrer partit per concórrer junts als comicis del 28 de maig està "tancat" en tots els punts. 
  • Trias reivindica la seva "potestat" per escollir tots els integrants de la seva llista, sense que la configuració de la mateixa hagi de ser sotmesa a acord amb la formació. Ell escollirà els noms i les posicions.
  • Els exregidors Neus Munté i Jordi Martí, així com l'exconsellera Victòria Alsina, ja són segona, tercer i quarta de la llista.

Previsions: El candidat de Junts presentarà el seu pacte definitiu amb el PDeCAT la setmana vinent, un cop passi la Setmana Santa.

Context: A Junts van donar mans lliures a Trias per configurar la seva llista electoral i feia mesos que ell mantenia converses amb el partit de David Bonvehí per definir el seu encaix en la seva candidatura. De fet, el dirigent del PDeCAT pràcticament ja havia descartat una coalició a principis de març i demanava que la gent del seu espai es pogués sentir "identificada" amb la llista de Trias.

D'on venim? Després que Junts i el PDeCAT trenquessin el 2020, Trias es va mantenir durant un temps en aquesta segona formació i no va ser fins a la tardor del 2022 que va estripar el carnet, just abans d'acceptar l'oferta de Junts per encapçalar la llista per Barcelona.

Què diu?

  • Ha avançat que permetrà que el candidat del PSC Jaume Collboni o el d'ERC Ernest Maragall siguin alcaldes si algú dels dos guanya, tot preguntant-los si farien el mateix en cas que ell surti victoriós dels comicis: "Jo explico la meva veritat, però ells no expliquen la seva".
  • Ha assegurat que deixarà l'acta de regidor si no aconsegueix l'alcaldia: "Em presento per alcalde. Tinc 76 anys i no té cap sentit que jo em quedi aquí un munt d'anys aguantant una cadira per ser regidor. M'aniré a casa a jubilar-me".
  • I ha insistit en el fet que no revertirà cap superilla, tot i que opina que les ja existents o en marxa s'han aplicat malament.