Eleccions municipals 2023
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona
Elecccions municipals

La CUP acusa la Junta Electoral de "racisme" en impugnar vuit candidatures

Temps de lectura: 2 minuts
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona

La Junta Electoral de Zona (JEZ) ha impugnat vuit de les candidatures que la CUP presenta als comicis municipals del proper 28 de maig.

Per què és important? La formació diu que l'origen migrant dels candidats seria el motiu pel qual es nega a aquests candidats el dret a sufragi passiu.

Què en sabem? Segons la formació política, el motiu és que inclouen candidats migrants o que tenen menys d'un 40% d'homes.

  • El partit afirma que la JEZ ha declarat inelegibles Mohammed Barrouhou (Alternativa d'Unitat Popular, Rubí), Mohamed El Jelaly (CUP, Santa Coloma de Farners), Baba Gaye Sylla (Fem Poble, Súria) i Camila Muñoz Morales (CUP, Blanes). En aquest últim cas ha prosperat el recurs del partit i la candidata es podrà presentar als comicis, afirma el mateix partit.

Què diuen? La cap de llista per Rubí, Marina Dolcet, ha denunciat els "motius racistes" pels quals Mohammed Barrouhou ha estat declarat inelegible. "És purament administratiu: té NIE en lloc de DNI".

  • Pel que fa a Blanes, la Junta Electoral de Zona ha invalidat la candidatura de Camila Muñoz Morales "malgrat tenir nacionalitat xilena". Aquest país, recorda la CUP, té conveni de reciprocitat amb l'estat espanyol. "L'únic motiu que ha al·legat la Junta és tenir NIE i no DNI", assegura la formació anticapitalista en un comunicat.

A la pràctica: En aquest sentit, els anticapitalistes han posat sobre la taula la necessitat d'aprovar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) 'Regularització Ja!' com un pas més per garantir els drets de les persones migrants. Alhora han demanat que s'aboleixi la llei d'estrangeria i que es reconegui el dret al padró "entès com els drets als drets".

D'on venim? El 28 d'abril els cupaires van recórrer la resolució de la candidatura a Blanes i, segons expliquen, aquest mateix dimarts han sabut que el recurs ha estat acceptat, per la qual cosa entenen que Muñoz podrà ser candidata de la CUP Blanes.

  • Finalment, a Moià, la Selva del Camp i Valls, la JEZ ha impugnat les llistes per no arribar al mínim d'homes que obliga la llei, que estableix que les candidatures han de presentar almenys un 40% d'homes i almenys un 40% de dones. Capgirem Moià recorda, però, que aquesta norma té per objectiu "pal·liar la infrarepresentació de les dones a les llistes electorals" i considera "totalment absurd" penalitzar una llista per superar el 60% de dones.

Previsions: El pròxim diumenge 28 de maig se celebren les eleccions municipals a tots els pobles i ciutats de Catalunya

Etiquetes: Eleccions CUP