Eleccions municipals 2023
Ada Colau, candidata de BComú, i Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol
Foto: Ada Colau, candidata de BComú, i Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol | ACN
Eleccions municipals

Díaz diu que Trias "viu a Mart" i confia en Colau perquè Barcelona "segueixi prosperant"

Temps de lectura: 4 minuts
Ada Colau, candidata de BComú, i Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol
Foto: Ada Colau, candidata de BComú, i Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol | ACN

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dissabte 13 de maig concentrar el vot progressista el 28-M en la candidatura liderada per Ada Colau. I ha aprofitat per carregar durament contra la de Xavier Trias.

Per què és important? L'actual alcaldessa i el seu predecessor al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona protagonitzen una de les batalles més cridaneres per les eleccions municipals del 28 de maig.

A fons: En un acte de campanya a Nou Barris, Díaz ha acompanyat Colau i ha advertit que el camí està "bifurcat" entre les polítiques de la dreta que representa la candidatura de Xavier Trias i altres, i les de BComú. Per això, ha fet una crida a la mobilització perquè Barcelona "segueixi prosperant". 

  • Segons la vicepresidenta segona del govern espanyol, les dretes concorren en diferents formacions polítiques, "però no va de noms, va de polítiques" i ha alertat que n'hi ha que defensen una marxa enrere, "la Barcelona de les corrupcions" o la Barcelona "de les obres faraòniques".

Què diu Yolanda Díaz? Sobre Trias, ha dit que creu que no està preparat per governar perquè està "a Mart" quan diu que amb sous mensuals de 3.000 euros la gent no pot arribar a finals de mes. "Senyor Trias: la mitjana salarial de Catalunya és de 23.500 euros bruts, això vol dir que la mitjana salarial és de 1.700 euros al mes", ha etzibat.

  • Durant la seva intervenció, Díaz ha assenyalat que Barcelona viu un moment "decisiu" i s'hi juga "dos models de municipalisme". Per això, ha fet una crida perquè la gent voti a Colau. "Confio en ella per fer un pas endavant i que no governi la dreta a Barcelona", ha dit. "La dreta, es digui Trias o com es digui...", ha afegit.

Què diu Ada Colau? L'alcaldable de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha reivindicat aquest dissabte "sense complexos" els governs de coalició progressistes tant a Barcelona com a l'Estat davant l'amenaça "real" de governs de dreta i extrema dreta. També ha tornat a mostrar preocupació pel fet que Jaume Collboni no li hagi respost encara si descarta pactar amb Trias. 

  • Ha tret pit d'haver "confrontat privilegis" i "molestat a qui tenia catifes vermelles", "a qui Trias ja ha dit que en posarà". "Davant d'aquells que pensen que especular és un dret, Barcelona seguirà obrint camí pel dret a l'habitatge", ha afirmat. També ho ha promès "lluitar contra la massificació, per revocar llicències i defensar la vida de barri de la gent comuna", ha afegit. 

D'altra banda: Díaz ha defensat la "política útil" i ha citat exemples de polítiques impulsades tant per Colau des de l'Ajuntament de Barcelona com pel govern espanyol. Per exemple, s'ha referit a l'augment del salari mínim interprofessional, les polítiques dels ERTO durant la pandèmia o lluitar contra la temporalitat.

  • Sobre l'habitatge, ha assegurat que cal, amb caràcter "immediat", crear un observatori de marges empresarials per vincular els augments salarials als beneficis perquè els sous creixin "en proporció" i ha demanat que la banca es comprometi amb l'estat espanyol i suspengui la revalorització de les hipoteques.

L'anècdota: Yolanda Díaz ha portat una samarreta negra amb un missatge que els comuns están popularitzant. Recupera el conegut vers "La culpa de tot la té Yoko Ono", però ratlla el nom de l'artista per escriure el d'Ada Colau, ironitzant amb humor els atacs dels seus rivals.