Eleccions municipals 2023
Alcaldables que han entrat al consistori
Foto: Alcaldables que han entrat al consistori | Principal / Pol Líria
Eleccions municipals

Pactòmetre interactiu: els pactes per investir el nou alcalde de Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Alcaldables que han entrat al consistori
Foto: Alcaldables que han entrat al consistori | Principal / Pol Líria

Juga amb el pactòmetre interactiu dels resultats de les eleccions municipals a Barcelona. Qui serà el pròxim alcalde de la capital catalana? Tots els escenaris estan oberts.

Important: El líder de la llista més votada és proclamat alcalde si no es basteix un pacte alternatiu que sumi la majoria absoluta. 

Els escenaris

L'alcaldable de Junts podria governar en solitari si cap partit s'afegeix a l'executiu i l'oposició no consolida cap pacte que passi la majoria absoluta. 

L'alcaldable de Junts podria governar amb el PSC de Jaume Collboni, impossibilitant així que l'oposició tingués els suports necessaris per traspassar la majoria absoluta. A més, es formaria un executiu bicolor i sociovergent, trencant la política de blocs esquerra-drets i independentista-constitucionalista.

Xavier Trias podria formar un executiu independentista amb Esquerra si l'oposició no basteix un pacte alternatiu que sumi 21 regidors. Aquest és el govern més probable, ja que els republicans ja han acostat posicions amb Junts, i consolidant-se aquest pacte abocaria el PSC i Comuns a la difícil posició de pactar amb el PP o Vox per desbancar Trias.

Aquest pacte tripartit d'esquerres (PSC, Comuns i ERC) arrabassaria l'alcaldia al guanyador de les eleccions, Xavier Trias, i construiria un govern de coalició multicolor encapçalat per Jaume Collboni. Tot i això, Esquerra ja ha descartat facilitar el camí al PSC i ha insistit que sigui Trias l'alcalde de la ciutat.

Aquest pacte repetiria la mateixa operació que va robar-li a ERC l'alcaldia el 2019, quan va guanyar les eleccions. Si el PSC aconseguís, a més de segellar un pacte amb Comuns, arreplegar els vots o suports externs del PP o de Vox, podrien evitar que la ciutat fos governada per un alcalde independentista. Actualment, Collboni ja ha contactat amb els populars per intentar seduir-los, així imitant Ada Colau i Manuel Valls fa just quatre anys.