Eleccions municipals 2023
Xavier Trias al hotel on es va celebrar la nit electoral de Junts després de guanyar les eleccions municipals
Foto: Xavier Trias al hotel on es va celebrar la nit electoral de Junts després de guanyar les eleccions municipals | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions municipals

ERC i Junts neguen un acord tancat per investir Trias alcalde de Barcelona

Actualitzat: Dijous, 15 de juny de 2023. 20:48
Temps de lectura: 2 minuts
Xavier Trias al hotel on es va celebrar la nit electoral de Junts després de guanyar les eleccions municipals
Foto: Xavier Trias al hotel on es va celebrar la nit electoral de Junts després de guanyar les eleccions municipals | Principal/ Oliver de Ros

Fonts d'ERC i Junts asseguren a Principal que el partit no ha tancat cap acord per investir Xavier Trias alcalde de Barcelona i que permeti els republicans entrar al govern municipal. 

Per què és important? El futur del govern municipal de la capital catalana s'esclarirà en els pròxims dos dies. A hores d'ara, hi ha dos fronts oberts: el de Junts i ERC per investir Xavier Trias, i el del PSC i el PP per fer Collboni alcalde.

En detall: Les fonts consultades per aquest diari reconeixen l'existència de negociacions amb Junts, tot i que insisteixen que no han assolit cap acord encara, malgrat que alguns mitjans l'hagin donat per fet.

  • La informació apareguda explicava que Trias i Maragall haurien tancat un acord que situaria l'exalcalde com a nou batlle i el republicà com a tinent d'alcalde.
  • Veus republicanes ho neguen, però: "Avancem en les converses, però no hi ha res tancat". Tot i això, diuen que les negociacions estan "avançades", pendents d'alguns punts que consideren importants.
  • En el mateix sentit parlen des de Junts: "Continuem treballant i avançant per un acord que permeti Xavier Trias ser l’alcalde de Barcelona, però en cap cas està tancat.

A la pràctica: En cas de tancar un acord amb els republicans, Xavier Trias es garantiria que aquests no donessin suport a un altre candidat perquè aquest aconsegueixi la majoria absoluta.

  • Així, el cap de llista de Junts quedaria investit com a alcalde de Barcelona de manera automàtica en haver guanyat les eleccions. Tanmateix, i per molt que ERC entri a l'executiu municipal, governarien en minoria amb 16 regidors davant dels 21 de la majoria absoluta i que facilitaria l'estabilitat del mandat.

Previsions: ERC informa que compareixerà dissabte al matí, abans del ple d'investidura, previst per a les 17.00, per anunciar la seva decisió.

Mentrestant: Barcelona en Comú es nega a donar suport a Jaume Collboni (PSC) al ple d'investidura de l'alcaldia de Barcelona si és amb els vots del Partit Popular (PP). Així, el candidat socialista ho té coll amunt per aconseguir la vara d'alcalde.