En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Tensió a la Bonanova pels ocupes

Un membre de la mesa compta els vots d'un partit al CEM L'Espanya Industrial

Tensió a la Bonanova pels ocupes

Temps de lectura: 1 minut

Els diferents partits ho tenen tot a punt per començar la campanya electoral de les eleccions municipals, el període en què els partits poden demanar obertament el vot per la seva candidatura.

La campanya començarà aquesta mitjanit i durarà fins al pròxim divendres 26 de maig, dos dies abans de la votació que tindrà lloc el diumenge 28 de maig.

 

20:47

Desokupa arriba a la plaça Bonanova. Els manifestants convocats pel col·lectiu Desokupa ha arribat a les immediacions de la Plaça Bonanova poc abans de dos quarts de nou del vespre enmig de crits de 'A por ellos' i insults a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La marxa, encapçalada pel líder de l'empresa, Daniel Esteve, s'ha adreçat amb bengales de colors fins a la plaça pel carrer Muntaner i a l'encreuament entre els dos carrers han estat aturats pels Mossos d'Esquadra.

20:29

Prop de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desplegat un dispositiu de màxima seguretat a la plaça Bonanova de Barcelona, davant les dues protestes convocades per Desokupa i els col·lectius que donen suport als habitants de La Ruïna i El Kubo. Uns 300 manifestants antiocupes protesten contra el gairebé mig miler d'antifeixistes.

 

20:02

Uns 500 manifestants antifeixistes avancen cap a les finques 'okupades' de la Bonanova. La marxa ha començat a la Plaça Lesseps i es dirigeix al barri de la Bonanova a través de la Ronda General Mitre, que ha quedat tallada en els dos sentits de la circulació, fins a la cantonada amb Balmes. 

19:32

Tensió a la Bonanova. Ara mateix a la ronda General Mitre la manifestació del moviment antifeixista i de suport a l'ocupació ha començat a avançar en direcció a la plaça Bonanova

19:30

Primers enfrontaments entre veïns a la Bonanova. En el dispositiu dissenyat pels Mossos hi participen agents de Seguretat Ciutadana, ARRO, BRIMO, Grup Regional de Motos, i agents de paisà i Informació. La Guàrdia Urbana també hi col·labora i a més, s'activarà també la Unitat de Mitjans Aeris amb l'helicòpter i la unitat de Drons. Tot l'operatiu policial es dirigirà i comandarà des del Centre de Coordinació des d'on arribaran imatges en directe del desenvolupament de les dues concentracions.

19:20

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat aquest dijous que la Generalitat està mediant entre els convocants de les dues manifestacions a favor i en contra dels okupes en les dues finques de la Bonanova per garantir "el dret i les llibertats" dels veïns del barri.

19:10

Els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu de màxima seguretat a la plaça Bonanova de Barcelona, davant les dues protestes convocades per Desokupa i els col·lectius que donen suport als habitants de La Ruïna i El Kubo. El cos policial ha tancat l'accés a la plaça per evitar que les dues manifestacions de sentit contrari convergeixin. Alguns comerços han abaixat la persiana abans de l'horari previst davant els possibles aldarulls.

18:41

Plaça Bonanova. Tres persones vestides d'espartans s'han situat aquest dijous a la tarda davant dels immobles ocupats La Ruïna i El Kubo de la plaça Bonanova de Barcelona, ​​per donar suport a Desokupa. Cap a les 18:00, amb l'ajuda d'un altaveu, han expressat el suport als veïns de la zona que estan en contra dels ocupes. 

18:20

Barcelona. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat aquest dijous que la Generalitat està mediant entre els convocants de les dues manifestacions a favor i en contra dels 'okupes' en les dues finques de la Bonanova per garantir "el dret i les llibertats" dels veïns del barri. 

  • Els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu de màxima seguretat davant les protestes convocades a partir de les set de la tarda per part de l'empresa Desokupa per una banda, i dels col·lectius de les dues cases okupades, La Ruïna i El Kubo, per l'altra.
18:03

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat la fi de l'emergència internacional per la verola del mico, prop d'un any després que la malaltia comencés a expandir-se a escala global. En un comunicat emès aquest dijous, l'entitat ha indicat que el nombre de casos detectats s'ha reduït un 90% en els últims tres mesos i que la tendència a la baixa es manté.

16:51

Política. El govern espanyol ha aprovat aquest dijous ajudes directes per valor de 784 MEUR per a donar suport a pagesos i ramaders davant l'actual sequera.

15:58

Europa. El Parlament Europeu ha donat llum verda a la proposta de la Comissió Europea que vol acabar amb l'obsolescència programada i incentivar la reparació de productes en comptes de la substitució.

  • En una votació celebrada aquest dijous a Estrasburg -amb 544 vots a favor, 18 en contra i 17 abstencions-, el ple ha aprovat la directiva que, segons la cambra, "ha de dotar als consumidors de major poder de decisió durant la transició ecològica".
  • En el marc de la mateixa votació, els eurodiputats també han reclamat prohibir l'etiquetatge que defensa la sostenibilitat d'un producte si aquest no compta amb proves científiques.
15:32

Tribunals. El jutjat penal 20 de Barcelona ha condemnat un veí de Manresa a sis mesos de presó per un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat.

  • Els fets van tenir lloc durant una protesta independentista que hi va haver l'11 de setembre de 2021 davant de la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona.
  • La jutgessa considera provat que, durant la protesta, l'acusat va llançar una tanca perimetral contra la línia policial dels mossos d'esquadra.
  • Tot i això, la sentència conclou que no ha quedat acreditat que la tanca impactés contra el cos de l'agent de policia que reclamava una indemnització. 
14:55

Les incidències a Rodalies fan perdre un total de 520.810 hores als usuaris, segons estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona.

  • La Cambra remarca que "el caos" a Gavà "torna a posar en relleu els dèficits de la xarxa ferroviària catalana, derivats principalment de la falta de finançament per part de l'Estat".
  • L'avaria a Gavà afecta diàriament 80.000 desplaçaments, i entre el 2 i el 5 de maig va suposar per als usuaris perdre 292.165 hores.
13:45

Ocupació antisistema a la Bonanova. Compte enrere per les manifestacions convocades a favor i en contra de l'ocupació de dos edificis a la plaça Bonanova.

  • El jutge ha rebutjat aquest dijous desallotjar un dels immobles, com li demanava la Sareb en una mesura cautelar. 
  • Els Mossos d'Esquadra blinden la plaça de la zona alta per evitar enfrontaments.
13:18

Successos. Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 52 anys per la mort d'un jove de 29 a principis de març a Santa Coloma de Farners. La policia va localitzar el cos sense vida de la víctima, que constava com a desaparegut, en una zona boscosa del municipi el 17 d'abril.

  • L'arrestat, a qui la policia investiga com a autor material de l'homicidi, ha ingressat a presó després de passar a disposició del Jutjat d'Instrucció 2 de Santa Coloma. La investigació es va iniciar arran de la denúncia per desaparició d'una persona el 4 de març, que apuntava al crim organitzat.
12:37

Govern espanyol. El Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dijous per 173 vots a favor, 161 en contra i 6 abstencions la ministra de Transports, Raquel Sánchez, un dia després que ho fes també el Senat.

  • En aquesta ocasió, ha estat fruit d'un dels punts d'una moció del PP contra la política d'habitatge del govern espanyol. ERC, Junts i la CUP han donat suport únicament al tercer punt de la moció -els altres dos han estat rebutjats- que apostava per reprovar la ministra de Transports.
  • També hi han votat a favor el grup que ha presentat la iniciativa, el PP, i Vox. El PNB s'ha abstingut, mentre que PSOE, Podem i Bildu hi ha votat en contra.
11:00

Detingut un home per agredir la parella, un altre home. Els Mossos investiguen un presumpte cas de violència domèstica després que un home agredís la seva parella, un altre home.

  • L'agressor, de 27 anys, hauria provocat danys a la casa, al districte de l'Eixample, i ha estat detingut.
10:35

Sequera. El Consell de Ministres aprova aquest dijous mesures de suport financer als agricultors afectats per la sequera. 

  • La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha avançat que el Consell de Ministres extraordinari sobre sequera d'aquest dijous aprovarà mesures per "prestar un important suport financer a curt termini als agricultors i ramaders més afectats per la sequera i per la guerra d'Ucraïna".
  • La vicepresidenta ha recordat que, en paral·lel, el govern espanyol "impulsarà" una inversió de "més de 22.000 milions d'euros" per a la millora de regadius i digitalització del cicle de l'aigua. Aquesta inversió de més de 22.000 milions ja es va anunciar al gener i forma part del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua.
09:49

Rodalies. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha justificat el 'sí' d'ERC a l'últim punt d'una moció del PP sobre habitatge que reprova la ministra de Transports, Raquel Sánchez.

  • Als passadissos del Congrés, Rufián ha recordat que ERC donarà suport a aquest punt per la situació de Rodalies. "Nosaltres ja vam anunciar que quan es pogués reprovar la ministra, més enllà del sentit de la iniciativa, es faria, i tothom entén que és per Rodalies".
  • "Jo convido la ministra a què agafi amb mi un tren a qualsevol ciutat i hora a Catalunya i entendrà perquè se la reprova", ha dit. ERC ja va aconseguir que el Senat reprovés aquest dijous Raquel Sánchez per Rodalies, i presentarà una altra iniciativa al Congrés la setmana que ve.
09:00

Barcelona. El centre social okupat La Ruïna ha publicat un vídeo a les xarxes socials on dos dels seus membres plantegen diferents demandes. La primera és que la SAREB “es dissolgui i entregui les claus de totes les seves propietats”.

  • També exigeixen que “l’Estat es dissolgui i entregui les armes” i, finalment, que s’aturi “el desallotjament del Kubo i la Ruïna”, així com “tots els desnonaments d’arreu del territori”.
  • Al vídeo es descriuen com la “resistència anarquista” que es troba al “cor burgès de Barcelona” i surten amb les cares completament tapades per un mocador i la veu difuminada.
08:35

Barcelona. Els Mossos d'Esquadra vigilen la plaça Bonanova de la capital catalana davant l'avís de protestes aquest dijous a la tarda contra l'ocupació dels edificis La Ruïna i el Kubo.

  • La policia ha estat present a la plaça durant tota la nit i a primera hora d'aquest dijous mantenen dues patrulles i una furgoneta d'antidisturbis, sense tallar el trànsit ni impedir el pas per la zona.
08:07

Eleccions 28-M. L'ocupació i l'habitatge han centrat el primer debat amb tots els candidats de Barcelona, a RTVE, un dia abans de començar la campanya electoral de les municipals.

  • El conflicte obert a la Bonanova, amb les okupacions de La Ruïna i El Kubo, ha ocupat la primera part de la conversa. Alhora, els candidats han centrat les seves propostes de futur en matèria d'habitatge.
  • L'alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, en el centre dels atacs per part de la resta d'alcaldables, ha demanat no caure en el discurs "apocalíptic" de la dreta.