En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Segueix la campanya electoral

Segueix la campanya electoral

Temps de lectura: 1 minut

La campanya electoral per les eleccions municipals ja ha traspassat l'equador. Aquest dissabte 20 de maig està farcit d'actes polítics arreu del territori català enfocats en els comicis del diumenge 28.

21:00

Colau guanyaria les eleccions i Collboni i Trias es disputarien la segona plaça. L'enquesta situa BComú com a primera força del consistori barceloní amb el 20,5% dels vots i entre 9 i 11 regidors. El segon lloc se'l disputarien l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, i la candidatura de l'exalcalde Xavier Trias, ambdós amb el 18% dels vots i entre 7 i 9 edils. El candidat d'ERC i vencedor dels comicis de fa quatre anys, Ernest Maragall, quedaria com a quarta força a l'Ajuntament amb entre 5 i 7 regidors i el 13% de vots. Completarien el ple municipal Vox, la CUP i el PP, sense Cs ni Valents.

El ple de l'Ajuntament de Barcelona | ACN

ACN

20:41

Collboni crida a la participació LGTBI per barrar el pas a Vox: "Serà un orgull ser el primer alcalde gai de Barcelona". En un acte amb el col·lectiu LGTBI a l'hotel Axel (Eixample), el candidat socialista ha demanat "votar progrés, votar PSC i que la participació sigui alta perquè la ultradreta no es coli a l'Ajuntament". "Serà un orgull ser el primer alcalde gai de Barcelona", ha vaticinat.

  • Alhora, ha dit que un batlle homosexual és "la millor garantia" per combatre la LGTBIfòbia. Collboni s'ha compromès a reforçar la formació als cossos policials per l'atenció de les denúncies per agressions i a garantir l’accés de les persones grans LGTBI als serveis sociosanitaris en condicions d’igualtat.
20:19

Ayuso equipara il·legalitzar Bildu al 155. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha insistit aquest dissabte que cal promoure davant la justícia espanyola i europea la il·legalització de Bildu. "Si no ho fem, potser ens en penedirem aviat", ha afirmat en un míting a Bilbao, ciutat on tanca la llista del PP.

  • Ayuso ha equiparat el rebuig que ha generat aquesta proposta a les precaucions sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. "Durant moltes dècades alguns ho veien com una cosa impensable i indesitjable, però es va acabar aplicant i va salvar un moment terrible de la història".
19:48

Rússia adverteix que el possible lliurament de F-16 a Ucraïna comportaria "riscos colossals" per a Occident. "Veiem que els països occidentals segueixen en la línia de l'escalada. Implica riscos colossals per a ells mateixos", ha afirmat el viceministre d'Afers Exteriors rus, Alexander Grushko, en declaracions recollides per l'agència de notícies ruas TASS.

19:22

El conflicte al Sudan provoca més d'un milió de desplaçats. Unes 843.000 persones han estat desplaçades dins del Sudan, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (IOM), mentre que unes 250.000 han creuat ja les fronteres, segons ACNUR. 

  • Egipte és el país que més sudanesos ha acollit dins de les seves fronteres, amb uns 110.000 i als que se sumen diàriament uns 5.000 nous refugiats, segons estimacions de ACNUR i del govern egipci. Unes 1.500 persones arriben diàriament al Sudan del Sud, que sumeixin ja 63.000 en total, mentre que al Txad ja han arribat unes 10.000 famílies, ha informat ACNUR.
  • Segons l'organització, els sudanesos arriben a ells "angoixats" a causa de l'exposició la violència, els "ardus viatges" i altres "condicions traumàtiques", i molts d'ells asseguren haver estat separats dels seus familiars o afirmen necessitar tractament mèdic urgent.
18:59

El Ministeri d'Agricultura convoca ajuts per 4 milions per facilitar la tramitació de la nova PAC. En concret, s'han aprovat les bases reguladores per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva a les organitzacions del sector agroalimentari que executin actuacions de suport en la presentació de la sol·licitud única als beneficiaris d'ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC).

18:34

El preu de la llum es desploma més d'un 30% aquest diumenge, fins als 31,52 euros per megawatt hora (MWh). Per franges horàries, el preu mínim, de 0 euros/MWh, es donarà entre les 10 i 11 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 21 i 22 hores, quan serà de 91 euros/MWh.

  • El preu mitjà de la llum des de principi de maig se situa lleugerament per sobre dels 69 euros/MWh, davant els 189,77 euros/MWh que va registrar en el mateix període de l'any passat.

18:11

Elena Martín porta a Canes ‘Creatura’, un film que explora la relació d’una dona amb la seva sexualitat. L'actriu i directora, a qui el gran públic va conèixer davant la càmera amb 'Les amigues de l'Àgata' i, posteriorment rere el visor, en la premiada 'Júlia Ist', proposa ara un viatge personal a través d’una dona -interpretada per la mateixa directora- per entendre i reconciliar-se amb la seva sexualitat. I ho fa retrocedint fins a la infància, el moment en què un descobreix el propi cos.

17:49

Grau reivindica Ciutadans i carrega contra el "cutrefatxerio corrupte" del PP i Vox. La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha afirmat que "la gent no es pot permetre combregar amb el fals progressisme o amb un 'cutrefatxerio' transformista, transfuguista i corrupte, molt corrupte, vomitivament corrupte". "Banda de traïdors i de corruptes, que no han fet mai res per Catalunya i per Espanya", ha asseverat la diputada dirigint-se al PP i Vox.

  • El líder de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha carregat a l'acte central del partit a la capital catalana contra els populars. D'ells ha criticat que aquest 28-M estiguin buscant suports entre membres "descartats" de Ciutadans.
17:25

La CUP repta Colau a triar entre "una ciutat per la gent" i "la catifa vermella de Trias" o "els lobbys de Collboni".  Així ho ha defensat la diputada al Congrés Mireia Vehí en un acte del partit al barri de Sant Andreu, on ha fet una crida a "fer entrar la CUP" al consistori. "Voteu-nos i feu que la CUP faci decidir els comuns entre una ciutat aparador o una ciutat per la seva gent", ha proclamat Vehí.

  • Al seu torn, la candidata dels cupaires, Basha Shangue, ha acusat la resta d'alcaldables de voler "repartir-se el pastís" i els ha instat a posicionar-se entre "el capital o les veïnes". "Maragall, Colau, Trias i Collboni: no hi ha mitges tintes en aquesta guerra, agafin banda", els ha exigit.
17:01

Colau diu que no permetrà que es retrocedeixi "al passat de l'especulació, la contaminació i la massificació turística". La cap de files de Barcelona en Comú, Ada Colau, ho ha dit des del Carmel, on ha denunciat "l'abandonament" dels barris populars durant l'època en què Xavier Trias era alcalde i ha reivindicat "la força de la gent comuna i la majoria social".

  • Coincidint amb l'equador de la campanya, Colau ha insistit en la importància de la mobilització: "Que tothom sigui conscient que el 28-m Barcelona es juga si seguim avançant o si retrocedim".
16:36

Collboni promet convertir Ciutat Vella en la seva prioritat. L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que si guanya el 28-M hi destinarà 200 milions d'euros en sis anys. "Només amb bla, bla, bla i amb processos participatius no es millora la vida de la gent", ha justificat, des d'un míting a la Nova Escola Massana, al Raval.

  • També ha afirmat que els socialistes són "l'opció de fiar": "Tothom ens coneix a la ciutat. No amaguem les sigles perquè estem orgullosos del que hem fet". Collboni s'ha conjurat per "posar ordre" amb un "nou pacte" pel futur de Ciutat Vella. Acompanyat del seu número 4, Albert Batlle, ha assegurat que d'aquí a una setmana hi ha una "oportunitat real de canvi".
16:12

Alleujament i desconfiança entre els usuaris amb la recuperació del servei a l'R2. L'R2 Sud de Rodalies recupera el servei habitual després de dinou dies d'afectacions per una avaria al quadre de senyals de l'estació de Gavà (Baix Llobregat). Aquest dissabte al matí els usuaris han rebut el retorn a la normalitat amb alleujament, però desconfien que dilluns la línia funcioni correctament.

  • "A mi no em dona cap alegria pensar que funciona el tren, sé que demà tornarà a fallar", ha explicat amb resignació l'Adriana Tortosa als micròfons de l'ACN des de l'estació de Gavà.
  • Tant ella com la resta d'usuaris asseguren que les darreres setmanes han estat caòtiques i que amb el bus "trigaven el doble". "M'he hagut de carregar de paciència, plorar molt, demanar perdó a la feina i a vegades agafar el taxi", ha relatat Tortosa.
15:54

Clam independentista a l'acte central d'ERC per la campanya del 28-M. Durant el míting d'aquest dissabte a Cornellà (Baix Llobregat), ERC ha arrencat més crits "d'independència" que mai, almenys en la campanya que segueix el candidat a Barcelona, Ernest Maragall. 

  • El president del partit, Oriol Junqueras, ha reivindicat l'1-O i, alhora, ha cridat a omplir les urnes de vots republicans perquè els ajuntaments ajudin a fer un nou referèndum. El president del Govern, Pere Aragonès, ha instat les "mares i pares" de l'1-O a tenyir Catalunya de groc el 28-M.
15:48

Salvador Illa fa una crida al "vot optimista" el 28-M. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat "deixar enrere ja això del català emprenyat i passem al català optimista. I també deixem enrere el català rondinaire i passem al català treballador i esforçat", ha assenyalat Illa en un míting de campanya a Castelldefels (Baix Llobregat) amb la candidata Maria Miranda.

  • "Passem de la Catalunya del desgavell i apostem amb el vot per la Catalunya endreçada. I deixem enrere la Catalunya de la queixa permanent i apostem amb el vot per la Catalunya de la feina ben feta", ha continuat el primer secretari del PSC, que també ha aprofitat per retreure a Borràs que "s'enganxi" a la presidència del Parlament: "No hi ha dret".
15:25

Yolanda Díaz diu que el PP de Feijóo pot entregar els vots a Collboni i Trias. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha alertat aquest dissabte des de Barcelona que el líder del PP, Alberto Núnez Feijoo "està disposat a entregar els vots a Collboni o Trias per treure Ada Colau de l'alcaldia". Díaz ha afegit que Feijóo "no regala els vots gratis" i ha assegurat que quan el PP fa això és perquè estan disposats a acabar amb un model de ciutat "que saben que millora la vida de la gent".

  • A banda, ha criticat que la resta de candidats homes que es presenten el 28-M a l'alcaldia de Barcelona "no tenen projecte". "L'única proposta que tenen en comú és derrotar Ada Colau", ha afirmat oposant-se a "la política del no, de la destrucció i de no proposar res".
14:46

Maragall insta Trias a no ser el "còmplice necessari d'una nova operació d'estat" de la sociovergència amb suport del PP. El candidat a la capital el 28-M, Ernest Maragall, s'ha dirigit així a l'alcaldable de Junts, Xavier Trias en l'acte central de la campanya a Cornellà de Llobregat, on també hi ha participat el cap de llista a Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián.

14:23

Protesta de docents interins contra Educació. Un grup de docents substituts s'han concentrat a la plaça Sant Jaume per exigir a Educació que rectifiqui i els deixi escollir els municipis en què prefereixen treballar el curs 2023-2024.

  • Amb crits de "volem treballar, volem conciliar, volem triar" una trentena de professors han titllat la decisió del departament "d'imposició" i han apuntat que "vulnera el seu dret a escollir el seu futur en funció de la seva mobilitat, residència o situació personal".
  • La protesta arriba després que el mes d'abril la conselleria anunciés, en el marc de la mesa sectorial, un canvi en els criteris de la borsa de treball del proper curs. Establia la comarca com l'àrea mínima a demanar en un servei territorial i eliminava la possibilitat d'especificar els municipis.
14:00

580 milions d'euros per als Centres d'Atenció Primària. El secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà una injecció de 580 milions d'euros al sistema de sanitat per "reforçar i modernitzar els 13.000 centres d'atenció primària de tot Espanya".

  • Aquests 580 milions d'euros, segons la Moncloa, es repartiran entre les comunitats autònomes i serviran per millorar les infraestructures i els equipaments dels centres d'atenció primària que ja existeixen.
  • Suposaran també la creació de noves sales de fisioteràpia, radiodiagnòstic i urgències "per evitar esperes, saturació o desplaçaments innecessaris".
13:23

Un caça de l'exèrcit espanyol s'estavella a Saragossa. Segons les primeres informacions, el pilot s'hauria ejectat abans del xoc contra la base aèria de la ciutat aragonesa. Aquestes són les imatges.

12:30

Manifestació de pagesos. El sector agrari de Ponent que s'ha vist afectat pel tancament del canal d'Urgell i el Segarra-Garrigues ha creat la Plataforma Manifest del Gran Urgell. 

  • El seu objectiu és fer front comú per exigir ajuts immediats i una millor gestió de l'aigua a les administracions davant la crisi de la sequera.
  • En la primera reunió celebrada divendres a Miralcamp (Pla d'Urgell), els 400 assistents van acordar mobilitzar-se fins a Barcelona el pròxim dia 24 de maig per reivindicar les seves demandes al Govern i conscienciar també a la població de la importància de vetllar pel sector agrari.
10:53

Societat. Activistes socials i ecologistes han realitzat una acció reivindicativa al Temps de Flors per alertar sobre l'emergència climàtica i les desigualtats socials.

  • A les escales de la Catedral de Girona, els activistes han desplegat pancartes amb lemes com 'Temps de flors, no de floritures' i han exigit als partits "un canvi de model de ciutat" amb polítiques per descarbonitzar l'economia i garantir vides dignes. 
09:40

Societat. L'última dècada, segons dades facilitades per Salut, s'han consumat a la Regió Sanitària de Girona prop de 677 suïcidis.

  • Això significa que de mitjana, entre el 2012 i el 2021, s'han suïcidat unes 75 persones cada any en el si de les set comarques que la conformen. A més, les dades indiquen que ho fan el triple d'homes que de dones.
08:37

Política. Una campanya electoral més, i ja en són diverses, entra a debat entre els partits que aspiren a l'alcaldia de Lleida el model que s'ha d'implantar per solucionar la problemàtica de l'acollida de temporers sense sostre que venen a treballar per la campanya de la fruita.

08:04

Política. Xavier Trias reivindica els governs de Jordi Pujol i, de fet, assegura que l'expresident de la Generalitat durant 23 anys és un dels seus referents polítics. Juntament amb l'exconseller de Salut Josep Laporte.